Przepis konkursowy

CUKINIA NADZIEWANA MIĘSEM W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
cukinia, 2 szt
mięso mielone , ok. 200g
papryka, 1 szt
pomidory krojone w puszce, 1 szt
czerwone wino, ok. 50 ml
świeże zioła (bazylia oregano tymianek) do sosu,
ryż, 1 woreczek
pieprz, sól ,
olej do smażenia,
cebula, 2
wywar warzywny , 2l
tarty ser żółty,
natka pietruszki,
czosnek, 2 ząbki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Maciej (Głogów)
(Głosów: 20)


Zostań mistrzem kuchni

PRZYGOTOWANIE: Cukinie dokładnie myjemy i przekrawamy wzdłuż. W dużym garnku przygotowujemy ok. 2 litrów wywaru warzywnego, do gotowego wrzącego wywaru dodajemy przygotowane wcześniej cukinie i obgotowujemy ok. 5-6min. Odstawiamy cukinie do ostygnięcia. W tym czasie gotujemy woreczek białego ryżu w wodzie z odrobiną Vegety. Następnie przygotowujemy mięso mielone, na patelnie z olejem dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, i smażymy aż Nasza cebula lekko się zarumieni, następnie dodajemy mięso i przyprawiamy jednie czarnym pieprzem (UWAGA mięsa nie solimy podczas smażenia) do mięsa dodajemy czerwonego wina (ilość według uznania), po usmażeniu mięso ściągamy z ognia i solimy dodajemy ryż i wszystko mieszamy. Nadzienie do naszej potrawy mamy już gotowe. PRZYGOTOWANIE SOSU PAPRYKOWO-POMIDOROWEGO. W garnku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i podlewamy czerwonym winem. Paprykę wraz z cebulą i czosnkiem dusimy aż zmięknie, następnie dodajemy puszę pokrojonych pomidorów posiekaną bazylię, oregano oraz tymianek, do sosu dodajemy również szczyptę cukru oraz pieprz i sól do smaku. Tak przygotowany sos gotujemy na małym ogniu przez ok. 7-8min. PRZYGOTOWANIE POTRAWY: Z ostudzonej i obgotowanej wcześniej cukinii wydrążamy pestki i nadziewamy je mięsem z ryżem i wstawiamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Następnie całość zalewamy ok. 0,5 szklanki wywaru warzywnego, w którym gotowaliśmy cukinię. Następnie na tak przygotowaną cukinię wylewamy nasz sos paprykowo - pomidorowy, posypujemy całość tartym żółtym serem typu mozzarella (ponieważ ma mniej tłuszczu) i posypujemy natką pietruszki. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego do ok. 180-200 stopni piekarnika na czas ok. 40min. Do dekoracji możemy położyć na talerz liść bazylii wyłożyć cukinię i całość polać powstałym sosem. bon appétit !
Penne z łososiem i kaparami
Penne z łososiem i...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 4
Krucha tarta z karmelizowanymi jabłkami pod kruszonką
Krucha tarta z...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 115
Truskawkowa pychota
Truskawkowa pychota
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 2542
Pierś faszerowana jajkiem i ogórkiem konserwowym
Pierś faszerowana...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 55
Zapiekanka mięsno-pomidorowa z pieczarkami
Zapiekanka...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 13
Spaghetti z tuńczykiem
Spaghetti z tuńczykiem
30 min. 2 łatwy
Głosów: 5