Składniki:
Składniki na makaron:,
mąka, 2 i 1/2 szklanki
kakao, 1/3 szklanki
cukier, 1/4 szklanki
jajka Ale Jaja, 3 sztuki
masło, 2 łyżki
cukier waniliowy, 2 łyżeczki
sól, 1/4 łyżeczki
Składniki na sos:,
truskawki, 500 g
biała czekolada, 50 g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Iwona (Kraków)
(Głosów: 637)
Wykonanie makaronu:
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki suche, dodać masło i jajka. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 30 minut.
Ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować na bardzo cienkie placki. Płaty ciasta oprószyć mąką, zwinąć w ruloniki i pokroić na paski około 1 centymetrowe.
Makaron wrzucić do gotującej się, osolonej wody i gotować około 2 - 3 minuty, od czasu wypłynięcia makaronu na wierzch. Ugotowany makaron przecedzić i przelać zimną wodą.
Wykonanie sosu:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Truskawki wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować. Do truskawek dodać czekoladę i wszystko dokładnie wymieszać.
Czekoladowy makaron polać sosem truskawkowo - czekoladowym i posypać startą białą czekoladą.