Przepis konkursowy

CZEKOLADOWY MAKARON Z SOSEM TRUSKAWKOWO - CZEKOLADOWYM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Składniki na makaron:,
mąka, 2 i 1/2 szklanki
kakao, 1/3 szklanki
cukier, 1/4 szklanki
jajka Ale Jaja, 3 sztuki
masło, 2 łyżki
cukier waniliowy, 2 łyżeczki
sól, 1/4 łyżeczki
Składniki na sos:,
truskawki, 500 g
biała czekolada, 50 g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Iwona (Kraków)
(Głosów: 637)


Zostań mistrzem kuchni

Wykonanie makaronu: W dużej misce wymieszać wszystkie składniki suche, dodać masło i jajka. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 30 minut. Ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować na bardzo cienkie placki. Płaty ciasta oprószyć mąką, zwinąć w ruloniki i pokroić na paski około 1 centymetrowe. Makaron wrzucić do gotującej się, osolonej wody i gotować około 2 - 3 minuty, od czasu wypłynięcia makaronu na wierzch. Ugotowany makaron przecedzić i przelać zimną wodą. Wykonanie sosu: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Truskawki wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować. Do truskawek dodać czekoladę i wszystko dokładnie wymieszać. Czekoladowy makaron polać sosem truskawkowo - czekoladowym i posypać startą białą czekoladą.
Ciasto kokosowe
Ciasto kokosowe
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 16
Roladka drobiowa w sosie chrzanowym z opiekanymi ziemniaczkami
Roladka drobiowa w...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 105
Truskawkowa pychota
Truskawkowa pychota
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 2542
Piersi w delikatnym sosie z kanią
Piersi w delikatnym...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 1
Szpinakowe słońce na francuskim cieście
Szpinakowe słońce na...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 78
Paella z kurczakiem i warzywami
Paella z kurczakiem i...
30-60 min. 8 średni
Głosów: 28