Przepis konkursowy

MASŁO ORZECHOWE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
orzeszki ziemne niesolone , 400 g
masło, 1 łyżeczka
sól, szczypta
cukier puder, 0,5 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Anita (Malbork)
(Głosów: 131)


Zostań mistrzem kuchni

Orzeszki ziemne NIESOLONE wrzucam na parę minut na suchą patelnię i chwilę prażę ok 5-8 min. Można kupić orzeszki już prażone. UWAGA !!!! orzeszki mają być lekko złociste a nie przypieczone dlatego dosyć często mieszamy. Przypieczone orzeszki sprawią,że nasze masło będzie miało gorzki smak i ciemny kolor. Po uprażeniu odstawiam do wystudzenia. Następnie wrzucam do rozdrabniacza (można użyć blendera) i miksuję.Najpierw orzechy się rozdrobnią a następnie będzie powstawała pyszna masa orzechowa,a następnie piękne gęste masełko. Na koniec do smaku dodajemy sól, cukier puder i masełko i chwilę miksujemy. Przekładam do słoiczka a następnie do lodówki. SMACZNEGO:)
Kruche ciasteczka z dżemem
Kruche ciasteczka z...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 18
Nadziane łódeczki
Nadziane łódeczki
30-60 min. 4 średni
Głosów: 77
Makaron z sosem serowym
Makaron z sosem serowym
30 min. 4 łatwy
Głosów: 20
TORCIK TRUSKAWKOWY
TORCIK TRUSKAWKOWY
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 45
Musli z truskawkami
Musli z truskawkami
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3
Tarta z borówkami
Tarta z borówkami
30 min. 4 łatwy
Głosów: 13