Składniki:
żółtka, 3 sztuki
jajka, 2 sztuki
cukier, 1 szklanka
margaryna, 100 g
drożdże, 90 g
mleko , 1 i 1/2 szklanki
mąka, 900 g
mąka, 150 g
cukier , 100 g
masło, 80 g
cukier wanilinowy, 1 łyżka
jagody, 1 i 1/2 szklanki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Angelika (Rataje)
(Głosów: 65)
Ciasto:
100 g margaryny roztapiamy i studzimy.
Do garnuszka wlewamy 1, 5 szklanki mleka, wrzucamy pokruszone drożdże i rozpuszczamy, jednak nie możemy dopuścić do takiej sytuacji, aby mleko się zagotowało. Nie czekamy na wyrośnięcie zaczynu, jak w tradycyjnym cieście drożdżowym.
Szykujemy dużą miskę. Dajemy do niej 3 żółtka i 2 jajka i roztrzepujemy widelcem, do uzyskania koglu - moglu. Dodajemy 1 szklankę cukru dalej wszystko mieszamy widelcem. Następnie dodajemy po trochu mąki, wszystko podlewamy drożdżami rozpuszczonymi w mleku. W międzyczasie wlewamy margarynę. Mieszamy widelcem, ale gdy już będzie gęste to mieszamy ręką.
Ciasto wykładamy na blachę 36 x 24 cm posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.
Kruszonka:
Składniki na kruszonkę: 150 g mąki, 100 g cukru, 80 g masła i 1 łyżkę cukru wanilinowego wsypujemy do miski i zagniatamy kruszonkę. Powinna być dobrze połączona, ale sypka.
Na przygotowane wcześniej ciasto wykładamy owoce, możemy je lekko obtoczyć w mące, posypujemy kruszonką.
Pieczemy w 180 st.C. przez około 40 - 50 minut. Należy sprawdzić patyczkiem, czy się upiekło. Kroimy, jak jest już ostudzone.