Przepis konkursowy

LEŚNY MECH
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Rozdrobniony mrożony szpinak, 450 g
Cukier, 275 g
jajka, 3 szt
olej, 275 ml
Mąka krupczatka , 2 szkl
proszek do pieczenia , 3 łyżeczki
śmietana 30%, 300 ml
śmietan-fixy, 2 szt
Owoce do dekoracji,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor: Lena (Szczecin)
(Głosów: 69)


Zostań mistrzem kuchni

Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody. Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do suchego patyczka w temp. 180 °C. Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku. Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku). Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę – do śmietany można dodać owoce, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granatu leciutko dociskając je dłonią.
Polędwiczka wieprzowa z cukinią i kurkami
Polędwiczka wieprzowa...
pow. 60 min. 2 średni
Głosów: 23
Ciasto francuskie z malinami i białą czekoladą
Ciasto francuskie z...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 198
Serowa miseczka z miksem sałatkowym
Serowa miseczka z...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 68
Łosoś z kurkami w sosie serowym
Łosoś z kurkami w...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 4407
ROLADA MATIEGO KAKAOWA Z RURKAMI WANILOWYMI
ROLADA MATIEGO KAKAOWA...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 22
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym
Krokiety z pieczarkami...
30-60 min. 6 średni
Głosów: 6