Przepis konkursowy

FILET Z DORSZA Z WARZYWAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
filet z dorsza, 4
pomidor zółty, 2
mała cebula, 2
średnia cukinia, 1
papryka czerwona, 1
kasza gryczana, 2 torebki
olej do smażenia,
sól i pieprz, do smaku
sok z cytryny, 1 połówka
curry,
mąka pszenna,
natka pietruszki, do dekoracji
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Aleksandra (Somin)
(Głosów: 75)


Zostań mistrzem kuchni

Kaszę gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu(ja gotuję ją w wodzie z dwoma kostkami bulionu drobiowego). Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, lekko solimy. Kiedy cebula będzie już rumiana dodajemy umytą, pokrojoną w kostkę cukinię i dusimy pod przykryciem do momentu, gdy cukinia będzie miękka. Umytą paprykę, kroimy w kostkę, posypujemy odrobiną curry i smażymy na odrobinie oleju do czasu, aż papryka zmięknie. Umyte pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, curry i smażymy 2 minuty. Fileta z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny z obydwu stron, doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy rybę w mące z obydwu stron i smażymy na rozgrzanym oleju. Warzywa układamy na talerzu obok siebie, następnie kaszę i rybę, ozdabiamy natką pietruszki i plasterkiem z cytryny.
Pyszna sałatka pieczarkowa
Pyszna sałatka...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 10
Sałata miodowo-musztardowa
Sałata...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 790
Pierś z kurczaka po królewsku
Pierś z kurczaka po...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 61
Parówki w cieście francuskim z serem i ziołami
Parówki w cieście...
30 min. 6 łatwy
Głosów: 59
ZIMOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ
ZIMOWE BUŁECZKI Z...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 21
Przepyszne placuszki z cukinii
Przepyszne placuszki z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 8