Przepis konkursowy

MUSZTARDOWA POLĘDWICZKA W TOWARZYSTWIE KASZOTTO Z KURKAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
polędwica wieprzowa, 500 g
musztarda miodowa, 2 łyżeczki
boczek wędzony w plastrach, 90 g
kasza pęczak, 2/3 szklanki
białe wytrawne wino, 1 szklanka
szalotki, 2 duże
czosnek, 1 ząbek
bulion warzywny, około 1 litra
długodojrzewający twardy ser, około 100 g
kurki, 200 g
kolendra, 1 pęczek
masło, 100 g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor: Kinga (Bydgoszcz)
(Głosów: 5)


Zostań mistrzem kuchni

Polędwiczkę wieprzową nacieramy musztardą i odstawiamy na dobę do lodówki. Pęczak przepłukujemy w dużej ilości wody. Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Połowę szalotki wraz z czosnkiem przesmażamy na połowie masła, następnie dodajemy kaszę i prażymy razem jakieś 4 minuty. Do pęczaku wlewamy wino i mieszając od czasu do czasu czekamy, aż alkohol odparuje, następnie stopniowo podlewamy kaszę bulionem warzywnym. W międzyczasie oczyszczamy kurki. Polędwiczkę obsmażamy z wszystkich stron i owijamy ją plastrami boczku. Przekładamy mięso do żaroodpornej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Na reszcie masła przesmażamy resztę szalotki, gdy się lekko zrumieni dorzucamy kurki, po kilku minutach dodajemy posiekaną kolendrę. Mięso wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut, żeby mięso odpoczęło. Gdy kasza jest al dente dodajemy do niej kurki i starty ser. mieszamy do rozpuszczenia sera. Konsystencja kaszy powinna być kremowa. Pokrojone w plastry mięso podajemy w towarzystwie kremowej kaszy.
Pancakes maślankowe
Pancakes maślankowe
30 min. 6 łatwy
Głosów: 27
Sałatka piękności
Sałatka piękności
30 min. 2 łatwy
Głosów: 22
Udka po myśliwsku
Udka po myśliwsku
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 31
Polędwiczki wieprzowe z sosem czekoladowo-porzeczkowym
Polędwiczki wieprzowe...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 55
GALARETKOWIEC
GALARETKOWIEC
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 7
Polędwiczka wieprzowa z pijaną śliwką
Polędwiczka wieprzowa...
pow. 60 min. 2 średni
Głosów: 9