Przepis konkursowy

GNIAZDKA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Mąka pszenna, 200g
Masło, 100g
Jaja , 4 szt.
sól, szczypta
oliwa,
cukier puder, 200g
sok z cytryny, 1 łyżka
Gorąca woda, 2-3 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor: Marek Jan (GDYNIA)
(Głosów: 125)


Zostań mistrzem kuchni

W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - lekko odchodzi). Smażyć po 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180 ºC. Wyjąć, odsączyć na bibule. Odłożyć do ostudzenia.Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem. Udekorować lukrem pączki.
Wyborny tort makowo kokosowy z mango i czarną porzeczką
Wyborny tort makowo...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 160
TARTA Z GRANATEM
TARTA Z GRANATEM
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 12
Makaron z sosem z kurkami
Makaron z sosem z kurkami
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1039
Rolada z mięsa mielonego
Rolada z mięsa mielonego
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 0
Biszkoptowe z kremem
Biszkoptowe z kremem
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 146
Malinowa chmurka
Malinowa chmurka
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 4421