Przepis konkursowy

GNIAZDKA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Mąka pszenna, 200g
Masło, 100g
Jaja , 4 szt.
sól, szczypta
oliwa,
cukier puder, 200g
sok z cytryny, 1 łyżka
Gorąca woda, 2-3 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor: Marek Jan (GDYNIA)
(Głosów: 125)


Zostań mistrzem kuchni

W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - lekko odchodzi). Smażyć po 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180 ºC. Wyjąć, odsączyć na bibule. Odłożyć do ostudzenia.Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem. Udekorować lukrem pączki.
GNIAZDKA  JOGURTOWE
GNIAZDKA JOGURTOWE
30 min. 8 łatwy
Głosów: 20
Pierś kurczaka z czosnkiem, szpinakiem, jajkiem sadzonym, ziemniakami gotowanymi na parze
Pierś kurczaka z...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 5
Ryba po grecku
Ryba po grecku
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 8
Tarta mascarpone z nutką whisky i jagodami
Tarta mascarpone z...
30-60 min. 6 średni
Głosów: 70
Ciasto Bounty
Ciasto Bounty
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 3065
Aromatyczny pstrąg w ziołach
Aromatyczny pstrąg w...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 148