Przepis konkursowy

GRILLOWANA PIERŚ Z KURCZAKA Z SAŁATKĄ Z RUKOLI,PIECZONEGO BURAKA,SEREM BLUE I GRANATEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
pierś z kurczaka, 400 g
rukola, 200 g
buraki, 2 średnie
ser blue, połowa opakowania
granat, 1/4
musztarda sarepska, 1 łyżeczka
miód, 1 łyżeczka
cytryna, 1 łyżeczka soku
olej, do smażenia
sól, pieprz, pieprz biały, pieprz cayenne,papryka słodka, szczypta
orzechy włoskie, 4 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Daria (Olsztyn)
(Głosów: 59)


Zostań mistrzem kuchni

Buraki myjemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok. 1 h. Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, suszymy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę do kurczaka. Mieszamy miód z musztardą, dodajemy przyprawy: pieprz cayenne (w zależności od ostrości), pieprz biały<niewielką ilość> i paprykę słodką. Smarujemy kurczaka z każdej strony. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Myjemy rukolę, osuszamy ręcznikiem papierowym. wykładamy na talerz i skrapiamy sokiem z cytryny<najlepiej ukroić kawałek cytryny, żeby czuć było również sok ze skórki>. Wyciągamy buraki z piekarnika, obieramy je i kroimy w plasterki, układamy na rukolę, dodajemy pokrojony w kosteczkę ser pleśniowy, pestki granatu i prażone, rozdrobnione orzechy włoskie. Kurczaka grillujemy (można na patelni grillowej) na rozgrzanym oleju. Smacznego!;)
Rajskie Batoniki Zbożowe
Rajskie Batoniki Zbożowe
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 4267
Tilapia Sous Vide z puree z buraka na miętowym sosie z pianą z syropu z arbuza , jogurtem i kwiatami jadalnymi
Tilapia Sous Vide z...
pow. 60 min. 2 trudny
Głosów: 85
Pieczarki faszerowane
Pieczarki faszerowane
30 min. 4 łatwy
Głosów: 7
Kruche ciasto z jabłkami i śliwkami
Kruche ciasto z...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 60
Zakochany torcik
Zakochany torcik
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 4615
Gofry na słodko
Gofry na słodko
30 min. 4 łatwy
Głosów: 18