Przepis konkursowy

ZAKOCHANY TORCIK
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Jajka Ale Jaja klasa M, 5
Mąka ziemniaczana, 1/4 szkl.
Mąka pszenna, 3/4 szkl.
Cukier, 2/3 szkl.
Cukier waniliowy, 1 łyżeczka
śmietana 36%, 1000 g
śmietan-fix, 5 szt.
Cukier puder, wg. preferencji
Dżem, np. wiśniowy, owoce leśne, kilka łyżek
sok z brzoskwiń z puszki, 0,5 szkl.
rum, lub inny alkohol, 2-4 łyżki
owoce: np. brzoskwinie z puszki, kilka sztuk
granat do dekoracji, 1 szt.
Biszkopty Lady Fingers, 1 paczka
Wstążka do dekoracji, 1,5 m
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: trudny
Autor: Magdalena (Warszawa)
(Głosów: 4615)


Zostań mistrzem kuchni

Biszkopt: Białka oddzielam od żółtek, do białek dodaję cukier z wanilią oraz część cukru zwykłego i ubijam na sztywną pianę. Resztę cukru dodaję stopniowo w trakcie ubijania piany. Do ubitej piany dodaję stopniowo po 1 żółtku, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i mieszam wszystko na najmniejszych (!) obrotach. Przekładam do krągłej formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 30–35 minut. Po tym czasie najlepiej wbić patyczek w ciasto, jak suchy, to gotowe. Ciasto zostawiam do wystudzenia w formie. Jeśli na cieście utworzył się brzuszek, to po wyjęciu formą delikatnie uderzam o blat, by uciekły pęcherzyki, a ciasto było równe. Po wystudzeniu ostrożnie oddzielam nożem boki od ścianek formy, odwracam do góry dnem. Dziele na 3 części. Warstwa z samego dnia pójdzie na wierzch tortu, ponieważ jej powierzchnia jest idealnie gładka. Masa: Śmietanę miksujemy na najwyższych obrotach przez 1 min., następnie dodajemy śmietan-fixy, miksujemy ok 3 min., dodajemy cukier puder wg. preferencji- trzeba dodać na oko i potem paluchem spróbować, czy taka słodkość nam opowiada, czy dosłodzić. Owoce kroimy w paseczki/plasterki- dość cienkie. I teraz czas na zabawę: Na torownicy układamy 1 warstwę biszkoptu. Łyżką polewamy ponczem. Smarujemy cienką warstwę dżemu. Wykładamy niezbyt dużą porcję bitej śmietany. Nakładamy na to kolejną warstwę biszkoptu. Jej już nie musimy nasączać, ale ponieważ ja lubię mokre ciasta, więc tą warstwę też nasączam- jednak dużo mniejszą ilością ponczu niż spodnią warstwę. Wykładam kolejną porcję bitej śmietany (tym razem trochę większą) i układam na niej pokrojone owoce (najlepiej tak je ułożyć, żeby były trochę zatopione w masie). Teraz pora na ostatnia warstwę biszkoptu- smarujemy ją pozostałą częścią śmietany (pamiętając o tym, żeby na boki tez zostawić trochę masy). Wyrównuję kielnią do tortu wierzch, żeby był gładki. Boki dekoruje biszkoptami. Wierzch ciasta udekorować pestkami granata. Na sam koniec na dole tortu zawiązujemy piękną kokardę. Uwaga: W tym przepisie nie ma proszku do pieczenia, biszkopt jest puszysty i nie opada! Jeśli chcecie go sztucznie podwyższyć, to dodajcie maksymalnie łyżeczkę, nie zaszkodzi, ale jest naprawdę zbędny.
Biszkoptowe z kremem
Biszkoptowe z kremem
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 146
Zielona sałatka z papryką, oliwkami i sosem orzeszkowym
Zielona sałatka z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 6
Sałata miodowo-musztardowa
Sałata...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 790
Gulasz wieprzowy z dynią
Gulasz wieprzowy z dynią
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 35
Kanapkowy ser pomidorowy
Kanapkowy ser pomidorowy
30 min. 4 łatwy
Głosów: 16
Pizza z cukinią i pesto
Pizza z cukinią i pesto
30 min. 2 średni
Głosów: 47