Przepis konkursowy

PRZEPYSZNY ŁOSOŚ NA SZPARAGACH Z KOLOROWĄ SALSĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
łosoś, 1 filet ze skórą
pomidory, 2 duże
czarne oliwki, ok. 5-6sztuk
ząbki czosnku, 2-3sztuki
kapary, ok.10sztuk
czerwona cebula, 1 duża
liśc pora, 1sztuka
szparagi, 3sztuki
żółtka jaja, 2sztuki
olej , 2łyżki
masło klarowane, 2łyżki
sok z cytryny/limonki, 2łyżki
estragon, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Sandra (Dopiewiec)
(Głosów: 10)


Zostań mistrzem kuchni

Przygotowanie łososia: Filety umyć, wysuszyć, skropić sokiem z limonki (lub cytryny, lekko) , zetrzeć skórkę z ½ limonki lub cytryny). Posypać łososia startą skórką, dodać pieprz i sól. Włożyć do torby plastikowej i do lodówki na co najmniej 6 godzin (najlepiej poprzedniego dnia na całą noc). Przygotowanie salsy: Pomidory, kapary, cebulę, czosnek, oliwki pokroić w drobniutką kosteczkę, dodać oliwę i ocet balsamiczny-wymieszać salsę (salsę robimy np.rano, na kilka godzin przed smażeniem łososia). Potrzeba: 2 garnki-1 duży i mniejszy (lub miska),żeby zrobić sos na parze (sos robimy po usmażeniu ryby). Pociąć zblanszowanego liścia pora na cienkie podłużne paski (do związania szparag później). Rozgrzać patelnie z odrobina oliwy i masła Położyć łososia skora do patelni i smażyć 7-8 minut. Odwracamy łososia na 2-gą stronę i zaczynamy robić sos. Sos: W dużym garnku zagotować wodę (niewiele) i włożyć do garnka mniejszy tak,żeby nie dotykał wody w większym. Wrzucić 2 żółtka ( do mniejszego garnka) i mieszając cały czas trzepaczka wrzucać po trochu masła klarowanego Mleczna Dolina. Konsystencja sosu ma być lejąca. Dodać parę kropel soku z limonki lub cytryny, małą szczyptę soli, pieprzu i odrobinę estragonu Zdjąć z ognia. Uwaga! Jeśli woda w większym garnku będzie zbyt gorąca, może zrobić nam się tzw.jajecznica-żółtka się zetną. Aby tego uniknąć,trzeba pilnować żeby mniejszy garnek nie dotykał większego i aby woda nie gotowała się za bardzo. Naszykować talerze: Na spod po talerzy lekko rozrysować sos. Na nim położyć 2-3 szparagi przewiązane „nitką” z pora. Następnie ułożyć na szparagach łososia z patelni (skóra do dołu). Na łososia położyć salsę. GOTOWE! Podawać z bruschettą/ryżem/sałatką. SMACZNEGO!
Faszerowana cukinia
Faszerowana cukinia
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 3967
Grillowany łosoś w marynacie ziołowej podawany z makaronem nitki
Grillowany łosoś w...
30 min. 4 średni
Głosów: 20
Pęczak z grzybami
Pęczak z grzybami
30 min. 2 łatwy
Głosów: 7
Omlet z miodowym kremem
Omlet z miodowym kremem
30 min. 2 łatwy
Głosów: 4656
Tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami
Tarta z kremem z...
30-60 min. 8 średni
Głosów: 15
Delikatny krem z pieczarek z kleksem jogurtowym
Delikatny krem z...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 54