Przepis konkursowy

JABŁECZNIK Z ZAPACHEM DZIECIŃSTWA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka, 3 szklanki
jabłka, 2 kg
jajka, 3
margaryna, kostka
cukier, szklanka
cynamon Prymat, 1-2 opakowania
proszek do pieczenia, łyżeczka
śmietana, 3 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Anna (Zabrze)
(Głosów: 576)


Zostań mistrzem kuchni

Mieszam mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaję margarynę i śmietanę. Ugniatam ciasto. Dzielę na dwie części. Jedną wkładam do zamrażarki a drugą układam na blaszce do pieczenia. Jabłka umyte, obrane i bez środków kroje na cieniutki paski. W tym miejscu wołam córkę, która pomaga mi rozkładać równiutko kawałeczki jabłka. Na wierzch rozkładam pozostałą część ciasta. Nie można tu zapomnieć o cynamonie, który przywołuje najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa i najlepszy jabłecznik babci Krysi. :)
Jabłkowo-śliwkowe ciasto jogurtowe
Jabłkowo-śliwkowe...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 116
Szarlotka z polskich jabłek
Szarlotka z polskich...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 343
Coś dobrego i niedrogiego z mięsa mielonego
Coś dobrego i...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 4142
Polędwiczka słodko kwaśna
Polędwiczka słodko kwaśna
pow. 60 min. 2 łatwy
Głosów: 1
Zupa krem z dyni
Zupa krem z dyni
30-60 min. 4 średni
Głosów: 2
BANANOWY KURCZAK
BANANOWY KURCZAK
30-60 min. 2 średni
Głosów: 103