Przepis konkursowy

KIESZONKI Z KURCZAKA Z NADZIENIEM Z SERA PLEŚNIOWEGO I PISTACJI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
piersi z kurczaka, 2
ser pleśniowy niebieski, 100 g
pistacje, 50 g
masło, łyżka
natka pietruszki, łyżka
oliwa z oliwek, łyżka
sól, pieprz, do smaku
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Ewelina (Łódź)
(Głosów: 324)


Zostań mistrzem kuchni

Piersi z kurczaka umyć, następnie osuszyć. Naciąć je wzdłuż w taki sposób by powstały kieszonki do wypełnienia. Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę, pistacje obrać z łupinek i rozdrobnić (w blenderze lub w moździerzu). Natkę pietruszki posiekać. Ser, rozdrobnione pistacje, natkę pietruszki i łyżkę masła zmieszać w miseczce i utrzeć na jednolitą masę. Wypełnić nią następnie kieszonki i zaszyć je wykałaczkami, by zapobiec wypłynięciu farszu podczas pieczenia. Piersi nasmarować oliwą z oliwek, posypać pieprzem, wstawić do naczynia żaroodpornego nacięciem do góry. Kurczaka NIE SOLIMY, ponieważ sam ser i pistacje są dosyć słone. Piec w temperaturze 200 stopni na środkowej półce przez pół godziny. Kieszonki podaję z pieczonymi ziemniaczkami i doprawioną mieszanką sałat z rukolą :-)
Ostra pizza chilli
Ostra pizza chilli
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 3258
Różyczki
Różyczki
30 min. 2 łatwy
Głosów: 131
Kasza jaglana a la panna cotta
Kasza jaglana a la...
pow. 60 min. 2 łatwy
Głosów: 1370
Rolada z mięsa mielonego
Rolada z mięsa mielonego
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 0
Szarlotka z budyniem, ciastem francuskim i migdałami
Szarlotka z budyniem,...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 3526
Biszkopt z malinami i chałwą pod cytrynową pianką
Biszkopt z malinami i...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 3977