Przepis konkursowy

KURCZAK Z BROKUŁAMI W CIEŚCIE FRACUSKIM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
filety z piersi z kurczaka, 2
brokuł, 1
ciasto francuskie, 1
serek topiony szczypiorkowy, 50 g
jajko, 1
ser żółty, 30 dag
przyprawa do kurczaka,
papryka słodka,
pieprz,
sól,
sezam,
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Joanna (Olecko)
(Głosów: 115)


Zostań mistrzem kuchni

Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i obsmażamy na patelni. Następnie dodajemy serek topiony, paprykę, sól, pieprz i dusimy przez chwilę na małym ogniu, aż serek się ładnie roztopi. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze albo w osolonej wodzie (na parze ok 10 minut od zagotowania wody, w osolonej wodzie 5-10 minut). Rozkładamy płat ciasta francuskiego. Na środek wykładamy kurczaka zostawiając po bokach miejsce na wycięcie pasków do składania, którego obkładamy brokułami i posypujemy startym serem. Po obu stronach farszu nacinamy ciasto w cienkie paski (ważne, żeby po jednej i drugiej stronie była taka sama ilość nacięć i żeby paski były mniej więcej tej samej grubości), a następnie składamy warkocz nakładając paski jeden na drugi, naprzemiennie z jednej i drugiej strony. Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200 C przez ok 20-25 minut.
Szpinakowy mech na żytniej tarcie
Szpinakowy mech na...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 181
Tarta cynamonowa z jabłkami
Tarta cynamonowa z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 271
Tort
Tort
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 70
Jesienna zupa dyniowa
Jesienna zupa dyniowa
30-60 min. 4 średni
Głosów: 2
Aromatyczny Miodownik
Aromatyczny Miodownik
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 43
Parówki w cieście francuskim z serem i ziołami
Parówki w cieście...
30 min. 6 łatwy
Głosów: 59