Składniki:
filety z piersi z kurczaka, 2
brokuł, 1
ciasto francuskie, 1
serek topiony szczypiorkowy, 50 g
jajko, 1
ser żółty, 30 dag
przyprawa do kurczaka,
papryka słodka,
pieprz,
sól,
sezam,
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Joanna (Olecko)
(Głosów: 115)
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i obsmażamy na patelni. Następnie dodajemy serek topiony, paprykę, sól, pieprz i dusimy przez chwilę na małym ogniu, aż serek się ładnie roztopi. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze albo w osolonej wodzie (na parze ok 10 minut od zagotowania wody, w osolonej wodzie 5-10 minut). Rozkładamy płat ciasta francuskiego. Na środek wykładamy kurczaka zostawiając po bokach miejsce na wycięcie pasków do składania, którego obkładamy brokułami i posypujemy startym serem. Po obu stronach farszu nacinamy ciasto w cienkie paski (ważne, żeby po jednej i drugiej stronie była taka sama ilość nacięć i żeby paski były mniej więcej tej samej grubości), a następnie składamy warkocz nakładając paski jeden na drugi, naprzemiennie z jednej i drugiej strony. Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200 C przez ok 20-25 minut.