Przepis konkursowy

KALORYCZNA BOMBA SMAKOWA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Ziemniaki, 1kg
Kapusta kiszona, 0,5kg
Boczek wędzony , 0,3 kg
Cebula średnia, 3 szt
Jajka , 2 szt
Por, 0,5 szt
Kminek, 1 łyżka stołowa
Czosnek, 2 ząbki
Sól, 1łyżeczka
Pieprz, 0,5 łyżeczki
Papryczka chilii, 0,5 szt
Śmietana 12, 4 łyżki
Olej rzepakowy, 0, 5 szklanki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Michal (Cieszyn)
(Głosów: 159)


Zostań mistrzem kuchni

Farsz: 2 cebule kroimynw kostkę, boczek w kostkę, smażymy na 2 łyżkach oleju. Gdy cebula się zeszkli a boczek podsmaży dodajemy pokrojoną lekko przepłukaną kapustę kiszoną. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Dusimy do miękkości podlewając wodą. Doprawiamy pieprzem i solą. Placki ziemniaczane: Cebulę i ziemniaki trzemy na tarce na najmniejszych ostrzach, dodajemy: jaja, kminek, sól, pieprz. Mieszamy. Po kilku minutach odlewmy z masy nadmiar zgromadzonego płynu. Mieszamy ponownie. Smażymy 8 placków grubości 1,5 cm. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Na papier do pieczenia układamy 4 placki na nie kładziemy wcześniej przygotowaną kapustę z boczkiem i przykrywamy drugim plackiem. Całość posypujemy tartą mozarellą. Zapiekamy 10-15 minut. Do ustrojenia: Por myjemy kroimy na bardzo cienkie paski podsmażamy. Papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę. Forma podania: Na talerz układamy zapieczenia placki, polewamy łyżką śmietany, zesmarzonym porę mi pokrojoną papryczką chilii. SMACZNEGO
Naleśnikowe esy floresy truskawkami zapiekane
Naleśnikowe esy...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 2
Cygara mielone nadziewane szpinakiem i serem feta
Cygara mielone...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 1209
Sałatka z gruszką i kozim serem
Sałatka z gruszką i...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 9
Tort nutellowo-waniliowy
Tort nutellowo-waniliowy
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 283
Nadziane kluski
Nadziane kluski
30 min. 6 łatwy
Głosów: 40
Śliwkowiec pod chmurką
Śliwkowiec pod chmurką
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 27