Składniki:
udka lub podudzia gotowane lub z rosołu, 4 sztuki
czerwona soczewica, pòł szklanki
gotowane marchewki, 2 sztuki
mała cebula , 1 sztuka
czerstwa bułka, 1 szt
jajko, 1 szt
natka pietruszki lub koperek, 2 łyżki
sòl i pieprz,
bułka tarta do panierowania,
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Anna (łòdź)
(Głosów: 36)
Do zrobienia tych pysznych kotlecików przyda nam się mięso z kurczaka, które często zostaje np. z rosołu. Jeśli takiego nie mamy, możemy je ugotować razem z marchewkami i przyprawami. Ugotowane mięso wraz z marchewkami oddzielamy od kości, obieramy i mielimy w maszynce do mięsa. Soczewicę gotujemy do miękkości i dorzucamy do mięsa. Posiekaną natkę pietruszki i/lub koperek również dodajemy. Cebulkę pokrojoną w kostkę smażymy. Bułkę należy namoczyć w rosole bądź wodzie, dobrze odcisnąć i dodać wraz z cebula do mięsa. Następnie dodajemy jajko, doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy, formujemy nieduże kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto na oleju. Smacznego :)