Przepis konkursowy

NADZIEWANE BAKŁAŻANY Z CHIPSEM SEROWYM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
średni bakłażan, 1 szt.
mięso mielone, 300 g
pomidory, 5 szt.
średnia cebula, 1 szt.
czosnek, 1-3 ząbki (wg uznania)
ser żółty, 200 g
oliwa z oliwek/olej, 1 łyłka
bazylia świeża, kilka listków
przyprawa do mięsa mielonego,
sól, pieprz,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor: Agnieszka (Rzeszów)
(Głosów: 4238)


Zostań mistrzem kuchni

Bakłażana dokładnie myjemy, przecinamy na pół i wydrążamy środek, zostawiając półcentymetrową warstwę miąższu ze skórką. Delikatnie solimy środek. Na patelni rozgrzewamy oliwę/olej, wrzucamy posiekaną drobno cebulę i czosnek, podsmażamy na złoty kolor. Dokładamy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą. Smażymy ok. 10 min na średnim ogniu. Na drugiej patelni na dużym ogniu smażymy wcześniej obrane i pokrojone na kawałki pomidory. Dodajemy posiekaną bazylię i smażymy do uzyskania konsystencji sosu. Zawartość obu patelni łączymy i tak uzyskanym farszem faszerujemy połówki bakłażana. Całość posypujemy startym serem (zostawiając odrobinę na chipsy), wstawiamy na posmarowanej tłuszczem blaszce do piekarnika na 200 st. i zapiekamy przez ok. 40 min.- przed wyjęciem polecam sprawdzić widelcem, czy bakłażan jest miękki. W czasie, gdy bakłażan się zapieka, rozgrzewamy mocno suchą patelnię (koniecznie z powłoką ceramiczną) i wysypujemy na nią odrobinę startego sera tworząc płaskie kółko. Smażymy chwilę na mocnym ogniu, do zesztywnienia sera. Należy uważać, aby chips nie zrobił się brązowy, bo staje się gorzki. Chipsem ubieramy gotowe bakłażany. Smacznego!
Kaloryczna bomba smakowa
Kaloryczna bomba smakowa
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 159
Pierożki z pieca
Pierożki z pieca
30-60 min. 8 średni
Głosów: 9
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Kurczak w sosie...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 1
Ogniste naleśniki meksykańskie
Ogniste naleśniki...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 4088
TORCIK TRUSKAWKOWY
TORCIK TRUSKAWKOWY
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 45
Fritatta - czyli pomysł na jajka inaczej
Fritatta - czyli...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 4235