Przepis konkursowy

KRUCHA TARTA Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI POD KRUSZONKĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka, 2 szklanki
jajko, 1 sztuka
cukier wanilinowy, 1 łyżeczka
cukier puder, 2 łyżki
masło, 200 g
cukier kryształ , 5 łyżeczek
twarde, kwaśne jabłka, 2 sztuki
miód wielokwiatowy, 2 łyżki
cynamon, szczypta
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Justyna (Łódź)
(Głosów: 115)


Zostań mistrzem kuchni

Przygotowujemy kruche ciasto: 1 szklankę mąki przesiewamy na blat. Dodajemy cukier wanilinowy, cukier puder i pokrojone na kawałki 100 g masła. Siekamy aż masło będzie w małych kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Ostrożnie za pomocą wałka przenosimy na wysmarowaną formę do tarty o średnicy 24 cm. Dociskamy, nakłuwamy widelcem i wyrównujemy brzegi. Zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię, zalewamy miodem i smażymy od czasu do czasu mieszając aż się skarmelizują. Przygotowujemy także kruszonkę: pozostałą szklankę mąki, masło oraz cukier kryształ dokładnie zagniatamy. Kruszonkę formujemy palcami. Spód zapieczonego ciasta lekko posypujemy cynamonem. Następnie wykładamy skarmelizowane jabłka. Na wierzchu układamy kruszonkę. Pieczemy przez kolejne 25 minut w 180 stopniach.
Marynowany kurczak z ryżem i warzywami
Marynowany kurczak z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 42
Kurczak faszerowany pomidorami suszonymi i sałatka z roszponki
Kurczak faszerowany...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 2
Szarlotka z budyniem, ciastem francuskim i migdałami
Szarlotka z budyniem,...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 3526
Tartaletki z figami i białą czekoladą
Tartaletki z figami i...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 2
Polędwica wieprzowa Eli
Polędwica wieprzowa Eli
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 140
Zawijasy (roladki)
Zawijasy (roladki)
30-60 min. 2 średni
Głosów: 26