Przepis konkursowy

KURCZAK POD FRANCUSKĄ PIERZYNKĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
pierś kurczaka , 1kg
przyprawa do kurczaka, opakowanie
gotowego ciasta francuskiego, opakowanie
włoszczyzna, szt
sos pieczarkowy, szt
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Edyta (Giżycko)
(Głosów: 148)


Zostań mistrzem kuchni

Kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy przyprawą, smażymy. Dla poprawy smaku osobiście dodaję sosu pieczarkowego. Rozrabiam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do gotującego się sosu wrzucam startą włoszczyznę według uznania, minutkę duszę i dodaję podsmażonego kurczaka. Duszę około 5 minut. Naczynia żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy kurczaka. Ciasto francuskie, kładziemy na oproszona mąką stolnicę i przycinamy do kształtu naczynia. Ciastem przykrywamy kurczaka tak aby brzegi układały się w falbanę. Można puścić wodzę fantazji i z pozostałych fragmentów ciasta aby się nie zmarnowało zrobić ciekawą dekorację na wierzchu . Ciasto nacinamy delikatnie nożem aby nie przeciąć na wylot, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Zapiekamy tak jak na opakowaniu ciasta np. 15-20 min w 220 C. Podawać ze świeżą sałatką :)
Faszerowana Cukinia
Faszerowana Cukinia
30 min. 4 łatwy
Głosów: 5
Aromatyczny Miodownik
Aromatyczny Miodownik
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 43
Sernik z kokosową nutą, malinami i malinowym ganache
Sernik z kokosową...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 22
Sernik z adwokatem i czekoladą
Sernik z adwokatem i...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 2151
Babeczki serowe w cieście filo
Babeczki serowe w...
30 min. 6 łatwy
Głosów: 181
Roladki z pieczarkami
Roladki z pieczarkami
30 min. 4 łatwy
Głosów: 2