Przepis konkursowy

SERNIK Z ADWOKATEM I CZEKOLADĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
ciastka pełnoziarniste, 190 g
masło, 60 g
twaróg sernikowy, 750 g
jajka, 3 szt
cukier do wypieków, 0,5 szkl.
likier jajeczny (adwokat), 1 szklanka
mąka pszenna, 3 łyżki
czekolada posiekana, 150 g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Urszula (Wrocław)
(Głosów: 2151)


Zostań mistrzem kuchni

Ciastka i masło (roztopione) wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz czekolady). Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 150 ºC przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu, a także równy jak stół. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Przed podaniem udekorować wiórkami czekolady i czekoladowymi jajeczkami w polewie cukrowej.
Szarlotka z nutką cynamonu pod budyniową pianką
Szarlotka z nutką...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 8
Owocowy pucharek
Owocowy pucharek
30 min. 4 łatwy
Głosów: 203
Placuszki marchewkowe z jabłkiem i cynamonem
Placuszki marchewkowe...
pow. 60 min. 2 łatwy
Głosów: 2
Spaghetti Carbonara
Spaghetti Carbonara
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 37
Fale Dunaju z jeżynami
Fale Dunaju z jeżynami
30 min. 8 łatwy
Głosów: 2030
Pierś kurczaka z konfiturą z czerwonej cebuli z karmelizowaną gruszką
Pierś kurczaka z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 27