Przepis konkursowy

KURCZAK W MIGDAŁACH Z PIKANTNYM SOSEM POMIDOROWYM.
Zdjęcie przepisu
Składniki:
ilety z piersi kurczaka,, 2 szt.
płatki migdałowe, 7 dkg.
jajka, 2 szt.
mąka, 2 łyżki
cytryna, 1 szt.
ziemniaki, 1 kg.
tymianek Prymat, 2 łyżki
olej, 3 łyżki
koncentrat pomidorowy, 3 łyżki
ząbeki czosnku, 2 szt.
pikantny ketchup, 3 łyżki
oliwa z oliwek, 4 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: LUCYNA (LIPOWA)
(Głosów: 943)


Zostań mistrzem kuchni

Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry, polać olejem, oprószyć solą i tymiankiem. Przemieszać. Ułożyć płasko na natłuszczonej blasze. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C.na ok. 40 min. W tym czasie przygotować sos: czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Połączyć koncentrat pomidorowy z ketchupem i oliwą. Dodać czosnek i pieprz kajeński. Doprawić do smaku solą. Kto lubi może dodać sos tabasco. Gotowy sos przelać do sosjerki i odstawić w chłodne miejsce. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć lekko solą i pieprzem. W głębszej misce rozkłócić jajka, wycisnąć do nich sok z cytryny, dodać mąkę i migdały. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Filety zanurzać w powstałej masie i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złocisty kolor.Usmażone filety wyłożyć na talerze i polać sosem. Resztę sosu pozostawić w sosjerce na dokładkę :). Podawać z upieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą z sosem winegret lub musztardowym. Do dania można podać białe wytrawne lub półwytrawne wino.
Sałatka z cykorii, kiełków rzodkiewki z rybnymi pulpecikami
Sałatka z cykorii,...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 605
Spaghetti z tuńczykiem
Spaghetti z tuńczykiem
30 min. 2 łatwy
Głosów: 5
Cukinia nadziewana mięsem w sosie pomidorowo-paprykowym
Cukinia nadziewana...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 20
Naleśniki ze szpinakiem na ostro
Naleśniki ze...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 11
Tymbaliki w kształcie świnek
Tymbaliki w kształcie...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 707
Tort malinowo czekoladowy
Tort malinowo czekoladowy
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 25