Przepis konkursowy

KURCZAK W SOSIE KOKOSOWYM ZE SZPINAKIEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Piersi kurczaka, 60 dag
Mleczko kokosowe, 300 ml
Cebule małe, 2 szt.
Skórka z cytryny, 2 łyżki
Szpinak, 15 dag
Klarowane masło, 2 łyżki
sól, pieprz, do smaku
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Łucja (Rychwałd)
(Głosów: 6)


Zostań mistrzem kuchni

Cebulę obrać i pokroić na piórka. Na patelni lub w rondlu rozgrzać klarowane masło, wrzucić cebulę i zeszklić (delikatnie). Kurczaka pokroić na kostkę o boku ok. 1 cm, dodać do cebuli, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż kurczak nabierze ładnego koloru. Dodać mleczko kokosowe i gotować na niewielkim ogniu aż potrawa zgęstnieje (ok. 5-10 minut). Po zdjęciu z ognia dodać szpinak i skórkę ze startej cytryny, dokładnie wymieszać. Podawać z ryżem, makaronem lub grzankami.
Makaron z zielonym pesto i czerwonymi dodatkami
Makaron z zielonym...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 143
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Rolada szpinakowa z...
pow. 60 min. 2 średni
Głosów: 3
Tagliatelle z porem i prosciutto
Tagliatelle z porem i...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 136
Tort malinowo czekoladowy
Tort malinowo czekoladowy
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 25
Tarta mięsno-warzywna
Tarta mięsno-warzywna
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 58
Cytrynowa perliczka
Cytrynowa perliczka
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 32