Składniki:
cukinia, 2 sztuki
kasza jaglana, 1/3 szklanki
papryka, 1/2 sztuki
cebula, 1/2 sztuki
szpinak mrożony w brykietach, 5-6 sztuk
śmietana, 1 łyżka
masło, 1 łyżka
czosnek, 2 ząbki
sól, do smaku
pieprz, do smaku
zioła prowansalskie, do smaku
gałka muzkatołowa, do smaku
mięso mielone wieprzowo-wołowe, 100g
olej do posmarowania formy, na oko
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Weronika (Siedce)
(Głosów: 77)
Kaszę gotujemy w dwukrotnie większej ilości wody z odrobina soli. Cukinie myjemy, odcinamy końcówki, przekrajemy wzdłuż i wydrążamy środki, które kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oleju. Na dużych oczkach tarki ścieramy połówkę papryki i dorzucamy do cukinii, dusimy. Szpinak podsmażamy na maśle i odrobina wody na małym ogniu, gdy uzyskamy konsystencję papki dodajemy posiekany drobno czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku i dodajemy śmietanę. Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. dodajemy mięso mielone, sól i pieprz. Podsmażamy, aby mięso nie było surowe. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą i nadziewamy cukiniowe łódeczki. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy gotowe cukinie, przykrywamy żółtym serem i kładziemy plasterki pomidorów. Zapiekamy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pod koniec pieczenia, można odkryć i przestawić na funkcję grilla.