Przepis konkursowy

ROLLSY Z BAKŁAŻANÓW Z PIECZONYMI WARZYWAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
bakłażan, 2 szt.
mięso mielone, 0,5 kg
ser feta, 150 g
jajko, 1 szt.
posiekana papryka czerwona, 1 szt.
posiekana mała cebula, 1 szt.
czosnek, 2 ząbki
świeży tymianek, łyżka
suszona ostra papryka , pół łyżeczki
woda, 3 łyżki
sól, pieprz, do smaku
pomidor, 2 szt.
koncentrat pomidorowy, 2 łyżki
czosnek, 1 ząbek
mozarella, 100 g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Kacper (Opatów)
(Głosów: 348)


Zostań mistrzem kuchni

Bakłażany przekroić wzdłuż na płaty o grubości około 5 - 7 mm. Przygotowane płaty doprawiamy solą i pieprzem, i grillujemy na patelni skropionej oliwą. Bakłażany należy grillować, aby odrobinę zmiękły, dzięki czemu łatwiej się zrolują. Aby przygotować farsz, wszystkie składniki należy wyrobić w misce do uzyskania jednolitej masy. Po ostygnięciu bakłażanów, wyłożyć cienką warstwę farszu na całą ich długość. Na jeden płat potrzebujemy mniej-więcej kopiastej łyżki farszu. Następnie rolujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. W tym czasie przygotowujemy sos do podlania bakłażanów. Do garnka wrzucamy posiekany ząbek czosnku i podsmażamy go delikatnie. Dodajemy dwa posiekane pomidory, doprowadzamy do zagotowania sosu. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy 2 łyżki koncentratu aby nieco zagęścić sos. Przygotowanym sosem podlewamy bakłażany. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 180*C. na około 30 - 40 min. Około 10 min przed wyjęciem z piekarnika posypujemy zapiekankę startą mozarellą. Może okazać się, że w trakcie pieczenia bakłażany puszczą wodę. Nie należy się tym jednak przejmować. Wystarczy odlać wodę do filiżanki. Następnie, odlaną wodę należy zredukować z łyżeczką śmietany na małym ogniu i podawać do rollsów jako wspaniały i aromatyczny sos. Pamiętajmy, że to właśnie w tym płynie znajduje się najwięcej smaków dlatego należy to wykorzystać! Moje bakłażany podałem z pieczoną papryką i pomidorami. Aby upiec te warzywa należy pokroić pomidory w cienkie plastry, a paprykę – w słupki o grubości ok. 2 cm. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Rozkładamy na blachę i wkładamy do piekarnika razem z bakłażanami aby oszczędzić nasz cenny czas – pieczemy około 20 min.! Życzę smacznego ! :)
Pomarańczowa poezja smaku
Pomarańczowa poezja smaku
30 min. 4 łatwy
Głosów: 3990
Cygara mielone nadziewane szpinakiem i serem feta
Cygara mielone...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 1209
Tarta warzywna
Tarta warzywna
30 min. 4 łatwy
Głosów: 18
JAJKO W KOSZULCE NA ZAPIEKANYM CHLEBIE
JAJKO W KOSZULCE NA...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 341
Polędwiczka wieprzowa z pijaną śliwką
Polędwiczka wieprzowa...
pow. 60 min. 2 średni
Głosów: 9
Zapiekana faszerowana papryka
Zapiekana faszerowana...
30-60 min. 8 średni
Głosów: 73