Składniki:
makaron kokardki, 250 g
filet z kurczaka, 300 g
marchew, 2 szt.
dymka, 3 szt
oliwa, 2 łyżki
bulion, 250 ml
śmietana, 200 g
sok z cytryny, 2-3 łyzki
jasna zasmażka , 2-3 łyzki
sól,
pieprz,
natka pietruszki,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Monika (Quispe)
(Głosów: 4)
Ugotować makaron w dużej ilości wody wg przepisu na opakowaniu. Piersi z indyka pokroić na małe kawałki. Marchew dokładnie umyć, obrać i drobno pokroić w słupki, dymkę umyć i posiekać. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu i smażyć mięso razem z marchewką i dymką. Gdy indyk i warzywa się zarumienią, doprawić solą i pieprzem, a następnie zalać bulionem (rosołem). Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 min. na średnim ogniu. Dodać śmietanę i sok z cytryny, zagotować, a następnie dodać zasmażkę i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Makaron odcedzić, podzielić na porcje. Każdą porcje polać dużą ilością sosu, posypać natką pietruszki. SMACZNEGO!