Przepis konkursowy

NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI I SZPINAKIEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
szpinak Baby, 2 op.
pieczarki , 0,50 kg
orzechy włoskie , 0,15 g
mąka, 2 szkl.
jajka, 2 szt.
woda, ok. 0,5 l
olej, do smażenia naleśników
masło klarowane, do podsmażenia szpinaku i pieczarek
śmietana 30%, 330 ml
sól, pieprz , do smaku
czosnek, 4 ząbki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Beata (Giżycko)
(Głosów: 31)


Zostań mistrzem kuchni

Z mąki, jajek i wody robimy ciasto naleśnikowe, tak jak standardowo. Pieczarki płuczemy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy na maśle klarowanym. Szpinak płuczemy i smażymy na maśle klarowanym z dodatkiem czosnku rozdrobnionego i przypraw. Pieczarki i szpinak smażymy oddzielnie. Orzechy rozdrabniamy i prażymy na suchej patelni. Wystudzone naleśniki nakładamy farsz z pieczarek i szpinaku. Wszystko układamy w naczyniu do zapiekania. Zalewamy śmietanką 30% doprawioną przyprawami. Wstawiamy do nagrzanego do 200 °C piekarnika na ok. 20 min. Pod koniec zapiekania posypujemy uprażonymi orzechami i jeszcze zapiekamy ok 10 min. SMACZNEGO!
Glazurowane pałeczki z kurczaka z ostrą papryką i miodem
Glazurowane pałeczki z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 3
Kurczak w sosie kokosowym ze szpinakiem
Kurczak w sosie...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 6
Jabłkowo-śliwkowe ciasto jogurtowe
Jabłkowo-śliwkowe...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 116
Ravioli z żółtkiem
Ravioli z żółtkiem
30 min. 2 łatwy
Głosów: 818
Babeczki
Babeczki
30 min. 8 średni
Głosów: 38
Piersi w delikatnym sosie z kanią
Piersi w delikatnym...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 1