Przepis konkursowy

NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI I SZPINAKIEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
szpinak Baby, 2 op.
pieczarki , 0,50 kg
orzechy włoskie , 0,15 g
mąka, 2 szkl.
jajka, 2 szt.
woda, ok. 0,5 l
olej, do smażenia naleśników
masło klarowane, do podsmażenia szpinaku i pieczarek
śmietana 30%, 330 ml
sól, pieprz , do smaku
czosnek, 4 ząbki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Beata (Giżycko)
(Głosów: 31)


Zostań mistrzem kuchni

Z mąki, jajek i wody robimy ciasto naleśnikowe, tak jak standardowo. Pieczarki płuczemy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy na maśle klarowanym. Szpinak płuczemy i smażymy na maśle klarowanym z dodatkiem czosnku rozdrobnionego i przypraw. Pieczarki i szpinak smażymy oddzielnie. Orzechy rozdrabniamy i prażymy na suchej patelni. Wystudzone naleśniki nakładamy farsz z pieczarek i szpinaku. Wszystko układamy w naczyniu do zapiekania. Zalewamy śmietanką 30% doprawioną przyprawami. Wstawiamy do nagrzanego do 200 °C piekarnika na ok. 20 min. Pod koniec zapiekania posypujemy uprażonymi orzechami i jeszcze zapiekamy ok 10 min. SMACZNEGO!
Stek z tuńczyka w skorupce z pieprzu, podany z bobem i rakami, emulsją z szampana i pianą z mleka kokosowego
Stek z tuńczyka w...
30-60 min. 2 trudny
Głosów: 208
Tarta mięsno- pieczarkowa
Tarta mięsno- pieczarkowa
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 64
Makaron z pesto i suszonymi pomidorami
Makaron z pesto i...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 2
Cukinia faszerowana warzywami - danie wegańskie
Cukinia faszerowana...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 63
Śliwkowiec pod chmurką
Śliwkowiec pod chmurką
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 27
Sos do spaghetti
Sos do spaghetti
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 54