Przepis konkursowy

OMLET Z MIODOWYM KREMEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jaja Ale Jaja, 3 sztuki
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
mąka, 2 łyżki
sól , 1 szczypta
mleko, 1 szklanka
miód, 3 lyżeczki
mąka pszenna, 1 łyżka
mąka ziemniaczana, 2 łyżki
cukier waniliowy, 2 łyżeczki
masło, 100 gram
woda, 1 szklanka
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Wiktoria (Warszawa)
(Głosów: 4656)


Zostań mistrzem kuchni

Z jajek oddzielamy żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając odrobinę soli, a następnie dodajemy do piany żółtka i ostrożnie mieszamy łyżką. Dodajemy także proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy. Powstałą masę wlewamy na patelnię i smażymy omlet. W rondelku zagotowujemy mleko z cukrem waniliowym i miodem. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozrabiamy w szklance wody, tak aby nie było grudek i wlewamy do gotującego się mleka. Mleko zacznie gęstnieć jak budyń,wiec musimy cały czas mieszać żeby nie było grudek. Odstawiamy z ognia i dodajemy masło mieszając aby rozpuściło się w gorącej masie budyniowej. Masę nakładamy na omlet który składamy na połówkę.
Zakręcona i nadziana roladka
Zakręcona i nadziana...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 1
Ryż carry z kiełbasą - szybkie studenckie danie
Ryż carry z kiełbasą -...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 9
Jesienna wariacja orzechowa
Jesienna wariacja...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 195
Ciasteczka śmietankowe
Ciasteczka śmietankowe
30 min. 8 łatwy
Głosów: 8
Ciasto LION
Ciasto LION
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 31
Kleftiko
Kleftiko
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 3