Przepis konkursowy

PIEROŻKI Z KURCZAKIEM, CUKINIĄ I POMIDOREM Z DODATKIEM NATKI PIETRUSZKI I CZOSNKU
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka pszenna, 2 szklanki
jajko, 1 szt.
ciepła woda, 1/3 szklanki
sól, do smaku
filet z kurczaka, 1 szt.
mała cukinia, 1 szt.
listki natki z pietruszki, kilka
pomidor, 1 szt.
żółtko jaja, 1 szt.
ząbek czosnku, 3 szt.
jogurt naturalny, do polania pierogów
czerwona papryka w proszku, do posypania
listki natki z pietruszki, do dekoracji
mielony czarny pieprz, do smaku
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Aneta (Katowice)
(Głosów: 18)


Zostań mistrzem kuchni

W malakserze przygotowujemy farsz na pierogi. Kurczaka, cukinię, obranego ze skóry pomidora i czosnek dzielimy na mniejsze kawałki i mielimy razem z listkami natki pietruszki. Masę przekładamy do garnka, dusimy na małym ogniu, aż woda odparuje. Przekładamy do durszlaka, aby pozbyć się pozostałej wody, a gdy masa będzie zimna, dodajemy żółtko jaja, doprawiamy do smaku, mieszamy. Przygotowujemy ciasto na pierogi: wysypujemy mąkę na stolnicę, robimy zagłębienie, dodajemy roztrzepane całe jajko, olej, stopniowo wodę i szczyptę soli, ciasto wyrabiamy starannie i rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy kółka, na środku każdego układamy farsz, zlepiamy - brzegi możemy zmoczyć wodą lub jajkiem - wtedy lepiej się skleją. Do gotującej się wody wrzucamy pierogi, gotujemy, będą gotowe chwilę po tym, jak wypłyną na wierzch, podajemy z kleksem jogurtu i słodką papryką, posypane natką.
PYSZNY KURCZAK I ROZMAITOŚCI
PYSZNY KURCZAK I...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 65
Aromatyczne roladki z kurczaka
Aromatyczne roladki z...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 43
Pudding chlebowy z białym serem i owocami
Pudding chlebowy z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 1
Polędwica z dorsza na warzywnym tagliatelle
Polędwica z dorsza na...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 265
Spaghetti z wędzonym łososiem, pesto i szpinakiem
Spaghetti z wędzonym...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 1
Pizza z kielbaską żywiecką
Pizza z kielbaską...
30 min. 6 łatwy
Głosów: 0