Składniki:
Podwójna pierś kurczaka, 1
Musztarda, 3-4 łyżki
Czosnek, 3 ząbki
Cukier, 1 łyżka
Sól, odrobina
Pieprz , odrobina
Papryka w proszku, 1 łyżka
olej, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Alicja (Wrocław)
(Głosów: 168)
Filet z piersi myjemy i oczyszczamy. Następnie dobrze go osuszamy. Lekko rozbijamy. Przekładamy do naczynia szklanego i zamykanego. Dodajemy kilka łyżek musztardy, przyprawy, przeciśnięty czosnek, oraz odrobinę oleju. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, obtaczając dokładnie każdy kawałek mięsa. Odstawiamy mięso do lodówki na 2-3 godziny, ale pamiętajmy im dłużej tym lepiej. Jest ono wtedy bardziej aromatyczne i soczyste. Następnie zamarynowane mięso smażymy na patelni z minimalna ilością tłuszczu, bądź pieczemy w piekarniku. Podajemy z sałatą lub pieczonymi ziemniakami. Mięso jest zaskakująco dobre i aromatyczne.