Przepis konkursowy

PIZZA GYROS NA SUSZONYCH POMIDORACH
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka pszenna, 350 g
drożdże świeże, 30 g
ciepła woda, 160 ml
sól, 1 łyżeczka
cukier, 1 łyżeczka
oliwa z oliwek, 3 łyżki
filet z piersi kurczaka, 250 g
przyprawa gyros, 1 łyżeczka
pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem, 100 g
parmezan, 40 g
ser brie, 40 g
cebula, 1 szt
ząbki czosnku, 2 szt
suszone oregano, 1 łyżeczka
olej, 2 łyżki
ketchup łagodny, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Natalia (Legnica)
(Głosów: 73)


Zostań mistrzem kuchni

Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Ciepłą (nie gorącą!) wodę łączymy z drożdżami, cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na 15 min., aż się spieni. Do mąki wlewamy stopniowo rozczyn drożdżowy i mieszamy. Na końcu dodajemy 2 łyżki oliwy. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy 1 godzinę, aż wyrośnie. Na łyżce oliwy smażymy drobno posiekaną cebulę na złocisty kolor. Po ostudzeniu łączymy z drobno startym parmezanem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, pastą z pomidorów, ketchupem i oregano. Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy przyprawę gyros i smażymy kilka minut na rumiano. Z ciasta formujemy dłońmi pizzę o średnicy 30 cm. Smarujemy przygotowanym sosem z suszonych pomidorów na całej powierzchni, ranty zwijamy do środka na około 2 cm. Rozkładamy usmażone mięso, odstawiamy na 15 minut. Pieczemy 20 minut w temp. 250 stopni. Na 2 minuty przed końcem pieczenia układamy kawałki sera brie.
Kolorowy Miodownik
Kolorowy Miodownik
30-60 min. 8 średni
Głosów: 4272
Biszkoptowy chudzielec z jabłkami
Biszkoptowy chudzielec...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 34
Pierś z kurczaka po królewsku
Pierś z kurczaka po...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 61
OMLET SZPINAKOWY -ZIELONO I WESOŁO
OMLET SZPINAKOWY...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 32
Dary lata na toście
Dary lata na toście
30 min. 2 łatwy
Głosów: 26
Pieczarkowy egzorcysta
Pieczarkowy egzorcysta
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 10