Przepis konkursowy

PIZZA Z CUKINIĄ I PESTO
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka na pizzę włoską, 300 g
sól, 1 łyżeczka
woda, 80 ml
mleko, 80 ml
świeże drożdże, 15 g
oliwa z oliwek, 4 łyżki
suszone oregano, 1 łyżeczka
okrągłe cukinie, 2 szt.
stary żółty ser, 100 g
zielone pesto, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor: Agata (Warszawa)
(Głosów: 47)


Zostań mistrzem kuchni

Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie. Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należy rozpuścić drożdże w ciepłym mleku i odstawić na 10 minut, po czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut. Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa około 30-40 minut. Placki smaruję delikatnie pesto i układam na nich plasterki cukinii, posypuję serem i skrapiam oliwą. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 20 minut. Po wyjęciu posypuję listkami oregano.
Kluseczki penne
Kluseczki penne
30-60 min. 4 średni
Głosów: 12
Pizza z salami i papryczką chili oraz sosem czosnkowo-bazyliowym
Pizza z salami i...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 69
Ananasowy wulkan
Ananasowy wulkan
30 min. 4 łatwy
Głosów: 3
Cytrynowo-miętowy grillowany łosoś z cukinią
Cytrynowo-miętowy...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 26
Cukinia faszerowana warzywami - danie wegańskie
Cukinia faszerowana...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 63
Pęczak z grzybami
Pęczak z grzybami
30 min. 2 łatwy
Głosów: 7