Przepis konkursowy

TORT
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jaja, 5
mąka pszenna 450, 3/4 szkl
mąka ziemniaczana, 1/3 szkl
cukier, 3/4 szkl
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
śmietana kremówka 30%, 1000 ml
czekolada mleczna, 200 g
banany, 5 szt
masa cukrowa ręcznie robiona , 800 g
sól, szczypta
cukier, 1/3 szkl
żelatyna spożywcza, 1 łyżka
woda, 1/3 szkl
ekstrakt z wanilii, kilka kropel
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: trudny
Autor: ewelina (wodzisław śląski)
(Głosów: 70)


Zostań mistrzem kuchni

Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek, ubijamy białka ze szczyptą soli, do tego wsypujemy cukier, do ubitej piany z cukrem po jednym żółtku, mąki przesianej z proszkiem, wymieszać delikatnie i pieczemy w 150-170 stopniach ok 40 min. Rozpuszczamy czekoladę z (do) 200 ml kremówki. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odkładamy do przestygnięcia. 600 ml śmietany ubijamy z 1/3 szkl. cukru dodajemy ekstrakt i żelatynę. Biszkopt przekrawamy na 2 części i przekładamy: biszkopt, banany, czekolada, ubita śmietana, biszkopt, obkładamy delikatnie wierzch śmietaną. Odkładamy do lodówki aby się zmacerował i później dekorujemy.
Beza Pavlovej w 2 wariantach
Beza Pavlovej w 2...
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 30
Bezy
Bezy
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 3
złota kurka bez piórka
złota kurka bez piórka
30 min. 2 łatwy
Głosów: 2
Zimny sernik na bakaliowym spodzie
Zimny sernik na...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 4162
Tarta Malinowa z Chmurką Waniliową
Tarta Malinowa z...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 222
Pieczarki z piersią z kurczaka
Pieczarki z piersią z...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 111