Przepis konkursowy

PIZZA Z MŁODĄ CUKINIĄ, SZPINAKIEM I MOZARELLĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
drożdże, 5 g
mąka , 1/2 kg
woda ciepła, 3/4 szkl.
cukier, 1/2 łyżeczki
oliwa z oliwek , 1/4 szkl.
pomidory, 1/2 kg
bazylia , 1 łyż.
oregano, 1 łyż.
cebula , 2 szt.
pieczarki , 5 szt.
czosnek, 1 ząbek
cukinia, 1/2
szpinak, 1/2 opakowania
ser mozarella, 1 opakowanie
pieprz , 1/2 łyżeczki
sól , 1/3 łyżeczki
papryka, 1 szt.
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Karolina (Czempiń)
(Głosów: 74)


Zostań mistrzem kuchni

Drożdże rozpuszczam w 1/2 szklanki ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski, mieszam z solą. Wlewam wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody, dodaję zioła prowansalskie i bazylię. Wyrabiam ciasto przez 10 minut, odstawiam do wyrośnięcia. Zagotowuję pomidory wraz z oliwą, doprawiam solą,czosnkiem, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotuję na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję.Kładę je na posmarowanej oliwą i obsypanej mąką dużej , kwadratowej blaszce, odstawiam na 15 min. do podrośnięcia. Na pół godziny przed pieczeniem pizzy piekarnik nagrzewam do maksymalnej temperatury, 220℃. Podrośniętą pizzę smaruję sosem pomidorowym, układam wszystkie składniki i posypuję przyprawami, oraz mozarellą. Pizze piekę w górnej części piekarnika, przez 15 minut. Zaraz po wyjęciu kładę na wierzchu świeży szpinak i rucolę.
Filety drobiowe z warzywami i ryżem
Filety drobiowe z...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 300
Czekoladowiec Gizmo
Czekoladowiec Gizmo
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 1
Budyniowa rozkosz podniebienia
Budyniowa rozkosz...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 561
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Rolada szpinakowa z...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 9
WEGAŃSKIE GOŁĄBKI W LIŚCIACH BOTWINY
WEGAŃSKIE GOŁĄBKI W...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 17
Pizza 4 smaków
Pizza 4 smaków
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 7