Przepis konkursowy

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA FASZEROWANA KURKAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
polędwiczka wieprzowa, 500 g
cebula, 2 szt.
kurki, 500 g
sos sojowy ciemny, 2 łyżki
oliwa z oliwek, 1 łyżka
sól,
pieprz,
koper świeży, 3 łyżki
estragon,
tymianek,
masło, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Katarzyna (Nałęczów)
(Głosów: 27)


Zostań mistrzem kuchni

Z polędwiczki usuwamy błonki. Z sosu sojowego, oliwy z oliwek, pieprzu oraz ziół przygotowujemy marynatę. Marynujemy w niej mięso przez co najmniej godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz grzybowy. Cebulę kroimy w półtalarki, kurki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Koperek siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę na złoty kolor, następnie dodajemy kurki, lekko solimy i pieprzymy do smaku, dusimy na wolnym ogniu, aż kurki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. W ostatniej chwili wsypujemy koperek, mieszamy i dusimy jeszcze dwie minuty. Polędwiczkę wyjmujemy z marynaty, ale zostawiamy to co z niej zostało, wykorzystamy ją później do pieczenia. Długim, ostry nożem robimy otwór w mięsie tak, aby można było je nadziać naszym farszem. Nadziewamy polędwiczkę farszem, pomagając sobie palcami, tak aby wszystko się ładnie zmieściło. Gdy potrzeba spinamy mięso wykałaczką w miejscu gdzie zaczynaliśmy nacinać. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C z termoobiegiem. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy polędwiczkę z obu stron po 2-3 minuty, tak aby pory zamknęły się, a smak i soczystość pozostała w środku mięsa. Gdy skórka już się zrumieni, przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego z pokrywką, podlewamy pozostałą marynatą, kładziemy dwie solidne łyżki masła na wierzch. Przykrywamy i pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach C. Podajemy z dodatkiem ziemniaczków lub ryżu.
Tort leśny mech
Tort leśny mech
30-60 min. 8 średni
Głosów: 2
Pływające Śledzie
Pływające Śledzie
30 min. 8 łatwy
Głosów: 24
Dyniowe tartaletki z wędzonym łososiem, gruszką i nasturcją
Dyniowe tartaletki z...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 42
Mezalians
Mezalians
30 min. 4 łatwy
Głosów: 502
Francuskie paszteciki bezmięsne
Francuskie paszteciki...
30 min. 6 średni
Głosów: 89
Grillowany Camembert z borówką i orzeźwiającą sałatką
Grillowany Camembert z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3973