Przepis konkursowy

TAGLIATELLE Z PRAWDZIWKAMI, SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Świeże prawdziwki, 500 g
Świeży szpinak, 1 paczka
Makaron tagliatelle, 1 paczka
Szynka Prosciutto/Serrano, 1 paczka
Ząbek czonsku, 3 szt.
Parmezan, 100 g
Białe wytrawne wino, 200 ml
Śmietana 18%, 200 ml
Bazylia, 1 łyżeczka
Oregano, 1 łyżeczka
Pieprz, sól, oliwa,
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Michał (Bełchatów)
(Głosów: 4739)


Zostań mistrzem kuchni

Na początku myjemy szpinak, siekamy drobno czosnek, a w duże kostki kroimy prawdziwki i szynkę. Na pierwszej patelni podsmażamy grzyby. Na drugiej patelni podsmażamy czosnek wraz z szynką. Dodajemy szpinak i smażymy dalej. Kiedy szpinak zmniejszy objętość zalewamy całość winem chwilę gotujemy i dodajemy usmażone grzyby. Uwaga grzyby mogą mieć kleistą konsystencję, ale w niczym to nie przeszkadza. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodajemy śmietanę. Całość doprawiamy do smaku przyprawami. Makaron gotujemy al dente. Podajemy na głębokich talerzach i posypujemy parmezanem. Danie szybkie i smaczne.
Tort
Tort
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 70
Sup Hed czyli tajska zupa grzybowa
Sup Hed czyli tajska...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 69
Sałatka z piersi kurczaka
Sałatka z piersi kurczaka
30 min. 8 łatwy
Głosów: 1747
Tarta śliwkowa
Tarta śliwkowa
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 65
Kurczak Generała Tso
Kurczak Generała Tso
30-60 min. 4 średni
Głosów: 4669
Chleb żytni na zakwasie z suszonymi pomidorami
Chleb żytni na...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 4