Przepis konkursowy

RAJSKIE NÓŻKI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Ciasto francuskie, 1 opakowanie
Podudzie z kurczaka, 4 sztuki
Pieczarki, 30dkg
Ziemniaki, 70dkg
Cebula, 1-2 sztuki
Jogurt naturalny typu greckiego, 50ml
Masło klarowane , 10dkg
Mleczna Kraina, 1 łyżka
Sól, pieprz, oregano,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Dorota (Sokółka)
(Głosów: 859)


Zostań mistrzem kuchni

Podudzia posypać solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Można zrobić marynatę z oleju,czosnku,soli,pieprzu, różnych ziół, włożyć do niej podudzia i zostawić na całą noc. Podudzia podsmażyć na patelni z każdej strony, odstawić do wystygnięcia. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugnieść na jednolitą masę, dodać usmażoną cebulę, pieczarki, jogurt typu greckiego, doprawić solą, pieprzem. Ciasto francuskie podzielić na sześć kwadratów, na środek każdego dać dodatkowo mały kwadracik ciasta, wzmocni to jego podstawę i dno nam się nie przerwie. Następnie na każdy kwadrat nałożyć 2 łyżki farszu z ziemniaków, w środku umieścić udko. Końce ciasta zwinąć w sakiewkę i przewiązać nitką. Można końcówki udek zawinąć w folię aluminiową, aby się za bardzo nie spiekły. Sakiewki układamy w formie do pieczenia i pieczemy ok. 30-40 min. w temperaturze 180-200 stopni, aż ciasto przybierze złocisty kolor i stanie się chrupiące. Przed podaniem nitkę przeciąć nożyczkami i ściągnąć z sakiewki.
Piegusek
Piegusek
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 10
Sałatka Indycza
Sałatka Indycza
30 min. 2 łatwy
Głosów: 2832
Filet z kurczaka w panierce ze słonecznika
Filet z kurczaka w...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 110
Bardzo czekoladowe babeczki na przyjęcie
Bardzo czekoladowe...
30-60 min. 8 średni
Głosów: 4047
Wykwintna zupa grzybowa z orzechami laskowymi
Wykwintna zupa...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 54
Krucha tarta z karmelizowanymi jabłkami pod kruszonką
Krucha tarta z...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 115