Przepis konkursowy

RAJSKIE NÓŻKI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Ciasto francuskie, 1 opakowanie
Podudzie z kurczaka, 4 sztuki
Pieczarki, 30dkg
Ziemniaki, 70dkg
Cebula, 1-2 sztuki
Jogurt naturalny typu greckiego, 50ml
Masło klarowane , 10dkg
Mleczna Kraina, 1 łyżka
Sól, pieprz, oregano,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Dorota (Sokółka)
(Głosów: 859)


Zostań mistrzem kuchni

Podudzia posypać solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Można zrobić marynatę z oleju,czosnku,soli,pieprzu, różnych ziół, włożyć do niej podudzia i zostawić na całą noc. Podudzia podsmażyć na patelni z każdej strony, odstawić do wystygnięcia. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugnieść na jednolitą masę, dodać usmażoną cebulę, pieczarki, jogurt typu greckiego, doprawić solą, pieprzem. Ciasto francuskie podzielić na sześć kwadratów, na środek każdego dać dodatkowo mały kwadracik ciasta, wzmocni to jego podstawę i dno nam się nie przerwie. Następnie na każdy kwadrat nałożyć 2 łyżki farszu z ziemniaków, w środku umieścić udko. Końce ciasta zwinąć w sakiewkę i przewiązać nitką. Można końcówki udek zawinąć w folię aluminiową, aby się za bardzo nie spiekły. Sakiewki układamy w formie do pieczenia i pieczemy ok. 30-40 min. w temperaturze 180-200 stopni, aż ciasto przybierze złocisty kolor i stanie się chrupiące. Przed podaniem nitkę przeciąć nożyczkami i ściągnąć z sakiewki.
Tort kokosowy
Tort kokosowy
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 126
Pizza najlepsza
Pizza najlepsza
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 31
Tort
Tort
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 70
Sałatka z grillowanym camembertem...
Sałatka z grillowanym...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 182
Kurak curry
Kurak curry
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 31
Pancakes maślankowe
Pancakes maślankowe
30 min. 6 łatwy
Głosów: 27