Przepis konkursowy

ORIENTALNA ZUPA Z PIECZONEJ DYNI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
bulion, 1 litr
dynia , 2 kg
cebula, 1 szt
papryczka chili, 1/2 szt
imbir , 1 łyżka
czosnek , 3 ząbki
syrop klonowy, 1 łyżka
limonka , 1 szt
oliwa z oliwek , 3 łyżki
pestki dyni, 1/2 szklanki
sól, szczypta
pieprz, szczypta
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor: Ewelina (Skierniewice)
(Głosów: 2)


Zostań mistrzem kuchni

Dynię obrać, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Ułożyć na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek razem z obranymi i lekko rozgniecionymi ząbkami czosnku. Skropić oliwą na wierzchu i oprószyć solą i pieprzem. Piec w piecyku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek gdy się zeszkli, dodać posiekaną papryczkę oraz starty imbir i upieczone, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy wszystko chwilę i dodajemy ciepłego bulionu. Upieczoną dynię również przekładamy do bulionu (dynia puszcza sporo soku i w zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję zupy możemy go dodać do wywaru lub nie) i chwilę razem gotujemy. Gdy dynia będzie się rozpadać blendujemy zupę na krem, doprawiamy sokiem z limonki oraz syropem klonowym, jeśli potrzeba dosalamy. Podajemy z prażonymi pestkami dyni.
Domowe tiramisu
Domowe tiramisu
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 598
Sushi z omletem tamago
Sushi z omletem tamago
30-60 min. 4 średni
Głosów: 62
Cynamonowe pancakes z polewą czekoladową po polsku
Cynamonowe pancakes z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 5
Leśny mech
Leśny mech
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 402
Spaghetti ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietankowym
Spaghetti ze...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 12
Gofry z kremem z bitej śmietany i mascarpone
Gofry z kremem z bitej...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 289