Przepis konkursowy

ORIENTALNA ZUPA Z PIECZONEJ DYNI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
bulion, 1 litr
dynia , 2 kg
cebula, 1 szt
papryczka chili, 1/2 szt
imbir , 1 łyżka
czosnek , 3 ząbki
syrop klonowy, 1 łyżka
limonka , 1 szt
oliwa z oliwek , 3 łyżki
pestki dyni, 1/2 szklanki
sól, szczypta
pieprz, szczypta
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor: Ewelina (Skierniewice)
(Głosów: 2)


Zostań mistrzem kuchni

Dynię obrać, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Ułożyć na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek razem z obranymi i lekko rozgniecionymi ząbkami czosnku. Skropić oliwą na wierzchu i oprószyć solą i pieprzem. Piec w piecyku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek gdy się zeszkli, dodać posiekaną papryczkę oraz starty imbir i upieczone, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy wszystko chwilę i dodajemy ciepłego bulionu. Upieczoną dynię również przekładamy do bulionu (dynia puszcza sporo soku i w zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję zupy możemy go dodać do wywaru lub nie) i chwilę razem gotujemy. Gdy dynia będzie się rozpadać blendujemy zupę na krem, doprawiamy sokiem z limonki oraz syropem klonowym, jeśli potrzeba dosalamy. Podajemy z prażonymi pestkami dyni.
złota kurka bez piórka
złota kurka bez piórka
30 min. 2 łatwy
Głosów: 2
Chrupiący falafel z grillowanym bakłażanem i humusem
Chrupiący falafel z...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 1933
Pasztet drobiowo-wieprzowy
Pasztet...
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 3958
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Rolada szpinakowa z...
pow. 60 min. 2 średni
Głosów: 3
Domowa pizza korona
Domowa pizza korona
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 1468
Makaron pod serową pierzynką
Makaron pod serową...
30 min. 6 łatwy
Głosów: 274