Przepis konkursowy

ROGALIKI Z JAGODAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka pszenna, 2,5 szklanki
jajka, 2
masło, 10 dag
mleko, 1/2 szklanki
olej, 3 łyżki
cukier, 3 łyżki
cukier wanilinowy, 1 opakowanie
drożdże, 5 dag
sól, szczypta
śmietana 18%, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor: Anna (Bytom)
(Głosów: 42)


Zostań mistrzem kuchni

Drożdże zarabiamy w połowie ciepłego mleka z cukrem i odstawiamy, aż się ruszą. W reszcie mleka roztapiamy masło i dodajemy olej. W misce łączymy mąkę, sól ze śmietaną, cukrem wanilinowym i jajkami. Dodajemy przestudzone mleko z masłem i drożdże. Całość dobrze wyrabiamy, jeżeli ciasto jest zbyt plastyczne dodajemy odrobinę mąki. Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je i każdy kawałek rozwałkowujemy i kroimy na ósemki. Rogaliki pyszne są z jagodami, ale można użyć różnych owoców. Zawinięte rogaliki układamy na blasze (dla koloru można posmarować jajkiem i posypać cukrem) i pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem około 20 min. (zależy od wielkości rogalików).
Sernik na zimno w kolorach lata
Sernik na zimno w...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 74
Polędwiczki w sosie pomidorowym
Polędwiczki w sosie...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 21
DYNIOWE DONUTY Z KASZY JAGLANEJ
DYNIOWE DONUTY Z KASZY...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 17
Babeczki czekoladowe z wiśniami i kremem waniliowym
Babeczki czekoladowe z...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 229
Serowo maślane ślimaczki
Serowo maślane ślimaczki
30 min. 4 łatwy
Głosów: 11
Zupa krem z Porów
Zupa krem z Porów
30-60 min. 6 średni
Głosów: 197