Przepis konkursowy

ROLADA ZE SZPINAKIEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Filet z piersi kurczaka, 0,5 kg
Twarożek naturalny, 100 gr
Szpinak, 1 pęczek lub 2 mrożonki
Czosnek niedźwiedzi , 1 łyżka
czosnek, 3 - 5 ząbków
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Joanna (Gdańsk)
(Głosów: 32)


Zostań mistrzem kuchni

Drobno mielimy filet z piersi dodajemy twarożek, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Na patelni szpinak z czosnkiem i odrobiną soli delikatnie dusimy do odparowania wody. Zmielony i przyprawiony filet rozkładamy na folii do pieczenie (najlepiej rozciąć worek) w prostokąt na to kładziemy wystudzony szpinak i zwijamy delikatnie w roladę. Zwijamy po bokach folię jak cukierek i okręcamy sznurkiem kuchennym jak szynkę. Gotową roladę w folii wkładamy do piekarnika w blaszce napełnioną wodą do ok. 1/2 wysokości. Roladę nakłuwamy gęsto przez folię i pieczemy ok 1 godz. w 150 stopniach. Możemy podać bezpośrednio po wyjęciu gorącą (u mnie było jako danie obiadowe z sosem z sera rokpol i ryżem brązowym lub w wersji dla dzieci z sosem koperkowym) lub zimną jako przystawkę na rodzinne imprezy. Smacznego!
Serniczek z Pianką
Serniczek z Pianką
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 4078
Papryka faszerowana
Papryka faszerowana
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 0
Marynowany kurczak z ryżem i warzywami
Marynowany kurczak z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 42
Chleb żytni na zakwasie z suszonymi pomidorami
Chleb żytni na...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 4
Gołąbki w sosie śmietanowo- pieczarkowym
Gołąbki w sosie...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 13
Piegusek
Piegusek
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 10