Przepis konkursowy

ROLADA ZE SZPINAKIEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Filet z piersi kurczaka, 0,5 kg
Twarożek naturalny, 100 gr
Szpinak, 1 pęczek lub 2 mrożonki
Czosnek niedźwiedzi , 1 łyżka
czosnek, 3 - 5 ząbków
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Joanna (Gdańsk)
(Głosów: 32)


Zostań mistrzem kuchni

Drobno mielimy filet z piersi dodajemy twarożek, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Na patelni szpinak z czosnkiem i odrobiną soli delikatnie dusimy do odparowania wody. Zmielony i przyprawiony filet rozkładamy na folii do pieczenie (najlepiej rozciąć worek) w prostokąt na to kładziemy wystudzony szpinak i zwijamy delikatnie w roladę. Zwijamy po bokach folię jak cukierek i okręcamy sznurkiem kuchennym jak szynkę. Gotową roladę w folii wkładamy do piekarnika w blaszce napełnioną wodą do ok. 1/2 wysokości. Roladę nakłuwamy gęsto przez folię i pieczemy ok 1 godz. w 150 stopniach. Możemy podać bezpośrednio po wyjęciu gorącą (u mnie było jako danie obiadowe z sosem z sera rokpol i ryżem brązowym lub w wersji dla dzieci z sosem koperkowym) lub zimną jako przystawkę na rodzinne imprezy. Smacznego!
Wykwintna wołowina
Wykwintna wołowina
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 11
Zupa - Delikatny barszczyk z jajkiem poszetowym(4porcje)
Zupa - Delikatny...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 1276
Czekoladowy makaron z sosem truskawkowo - czekoladowym
Czekoladowy makaron z...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 637
Czekoladowe muffinki
Czekoladowe muffinki
30 min. 8 łatwy
Głosów: 7
Mandarynkowa rozkosz
Mandarynkowa rozkosz
30-60 min. 6 średni
Głosów: 2
Coś dobrego i niedrogiego z mięsa mielonego
Coś dobrego i...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 4142