Przepis konkursowy

MUSZLE ZE SZPINAKIEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
makaron Lumaconi, muszle, 22 szt.
szpinak Baby Vital Fresh, 300 g
cebula, 1 szt.
czosnek, 2 ząbki
gałka muszkatołowa, szczypta
pieprz,
sól,
liście bazylii, 0,5 szkl.
serek śmietankowy , 150 g
mascarpone Sottile Gusto, 150 g
oregano suszone, szczypta
żółtego ser Światowid (zetrzeć lub posiekać), 50 g
sos: pomidory, 5 szt.
sos: ząbki czosnku, 2 szt.
sos: masło klarowane Mleczna Dolina, 2 łyżki
sos:sól, pieprz, ewentualnie cukier, do smaku
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Monika (Kraków)
(Głosów: 3993)


Zostań mistrzem kuchni

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odłożyć. Szpinak poddusić na patelni, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, podsmażoną cebulę i czosnek. W blenderze zmiksować wcześniej przygotowany szpinak wraz z bazylią. Sery mascarpone i śmietankowy wymieszać. Każdą muszlę nadziewać łyżeczką farszu szpinakowego i łyżeczką farszu serowego. Sos: Poddusić czosnek na maśle klarowanym, dodać sparzone, obrane i pokrojone pomidory, doprawić, gotować do momentu aż pomidory będą miękkie. Można zmiksować dla uzyskania jednolitej konsystencji. Piekarnik nagrzać do 180 stopniu. Do naczynia żaroodpornego wlać sos pomidorowy i na nim układać nadziewane muszle. Wierzch posypać tartym serem. Zapiekać 10-12 minut.
Ciastka energetyczne
Ciastka energetyczne
30 min. 6 łatwy
Głosów: 27
Śniadaniowe love
Śniadaniowe love
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3928
Czekoladowe ciasto z owocami w 5 minut
Czekoladowe ciasto z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 10
Zakręcone Cynamonowe Bułeczki Cinnamon Rolls, z brązowym masłem i polewą miodową
Zakręcone Cynamonowe...
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 84
Zapiekane śniadanko, czyli jajka w toście
Zapiekane śniadanko,...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 66
Deser kolorowy
Deser kolorowy
30 min. 4 łatwy
Głosów: 169