Przepis konkursowy

SMOOTHIE JAGLANY Z MORELAMI I BORÓWKAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Kasza jaglana, 50 g
woda, 200 ml
mleko, 1,5 szklanki
brzoskiwnia lub morele, wg upodobania (u mnie 4 morele)
borówki lub jagody, 100-150 g
ksylitol, 2 łyżki
ekstrat waniliowy, odrobinę (opcjonalnie)
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Przemysław (Warszawa)
(Głosów: 27)


Zostań mistrzem kuchni

Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem, odcedzić i przelać do garnka z grubym dnem, następnie zalać wodą. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu i bez mieszania przez około 15 minut (wyłączyć gaz i odstawić garnek na kolejne 5 minut pod przykryciem). Kaszę odstawić do całkowitego wystudzenia. 3/4 porcji kaszy miksujemy z 3/4 porcji mleka, łyżką ksylitolu, pokrojonymi morelami lub brzoskwiniami i ekstraktem waniliowym (opcjonalnie). Przelewamy do szklanki. Osobno miksujemy pozostałą część kaszy, mleka i ksylitolu razem z borówkami lub jagodami. Przelewamy na wierzch poprzedniej warstwy. Można użyć różnych owoców wg upodobania i dostępności w danym sezonie.
Śliwkowiec pod chmurką
Śliwkowiec pod chmurką
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 27
GALARETKOWIEC
GALARETKOWIEC
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 7
Błyskawiczna sałatka warzywno-ryżowa
Błyskawiczna sałatka...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 8
Pierś kurczaka w musztardzie
Pierś kurczaka w...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 168
OMLET SZPINAKOWY -ZIELONO I WESOŁO
OMLET SZPINAKOWY...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 32
Królewskie dewolaje
Królewskie dewolaje
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1027