Przepis konkursowy

FARFALLE ZE SZPINAKIEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Makaron farfalle (kokardki), 400 g
Szpinak świeży, 300 g
Cebula, 1 szt.
Śmietana 18 %, 180 g
Masło, 1 łyżka
Oliwa z oliwek, 2 łyżki
Sól, szczypta
Bazylia, 2 łyżeczki
Czosnek granulowany, szczypta
Mąka, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Teresa (Czernichów)
(Głosów: 17)


Zostań mistrzem kuchni

Przede wszystkim trzeba ugotować makaron al dente. A przynajmniej spróbować go nie rozgotować. Po ugotowaniu, nie przelewamy makaronu zimną wodą. Dlaczego? Dzięki warstwie skrobi ziemniaczanej lepiej łączy się z sosem. Szpinak myjemy i siekamy. Odradzam korzystania z gotowego, mrożonego rozdrobnionego szpinaku. Nie wyobrażam sobie też gotowania bez blendera. Kiedy już potraktujemy szpinak blenderem lub innym siekającym narzędziem, dusimy go chwilę z łyżką masła. W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy ją do szpinaku. Całość doprawiamy solą, bazylią i czosnkiem granulowanym. Jeżeli jednak mamy w zanadrzu świeży czosnek to siekamy go i podsmażamy razem z cebulką. Na koniec mieszamy śmietanę z odrobiną mąki i zagęszczamy sos. Pozostało już tylko wymieszać nasze farfalle z sosikiem szpinakowym. Prawda że proste? ;) A jakie pyszne i zdrowe! Smacznego!
Pierogi ze szpinakiem
Pierogi ze szpinakiem
30 min. 2 łatwy
Głosów: 14
Tymiankowa polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim
Tymiankowa polędwiczka...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 1036
Soczysta pierś z kurczaka z aromatycznymi ziemniaczkami i papryką
Soczysta pierś z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 2
Ciasto ze śliwkami z nutą cynamonowo - cytrynową
Ciasto ze śliwkami z...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 6
Włoskie Caprese z oliwą z oliwek Extra Virgin Soleada
Włoskie Caprese z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 6
Szaszłyki po japońsku
Szaszłyki po japońsku
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3813