Składniki:
mleczko kokosowe, 400 ml
bulion warzywny, 800 ml
makaron ryżowy, 1 opakowanie
papryka czerwona, 1 szt
papryczka chilli, 1 szt
por, 1 szt
pierś z kurczaka, 1 opakowanie
pasta curry zielona, 1 łyżeczka
dymka, 1 pęczek
szalotka, 2 szt
czosnek, 1 ząbek
imbir świeży, 1 łyżeczka
kurkuma, 1 łyżeczka
świeża kolendra, 1 pęczek
sos rybny, 1 łyżka
sos sojowy, 1 łyżka
masło, 1 łyżka
marchew, 1 szt
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Piotr (Zielonka)
(Głosów: 1241)
Pierś z kurczaka pokroić w paski. W rondlu rozpuścić masło i podsmażyć mięso. Następnie dodać pokrojoną w piórka szalotkę, chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na tarce imbir, podsmażać. Po 2 -3 minutach dodać pokrojoną w paski paprykę, por i marchewkę. Podsmażać kolejne 2-3 minuty. Dodać bulion warzywny, mleczko kokosowe, sos rybny i sojowy, oraz pozostałe przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Makaron przygotować wg. instrukcji na opakowaniu. Makaron rozłożyć na 4 miseczki i zalać gorącą zupą. Zupę dekorujemy posiekaną dymką i kolendrą.