Przepis konkursowy

TARTA Z SZYNKĄ PROSCIUTTO I POMIDORAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka, 200g
margaryna, 100g
woda, 2- 4 łyżki
szynka prosciutto, 5 plastrów
suszone pomidory, 10 sztuk
pomidorki koktajlowe, 20 sztuk
mozzarella, 2 kulki
śmietanka 30%, 0,5 szkl.
świeża bazylia, 10 liści
zioła prowansalskie, 4 łyżeczki
sól, 2 łyżeczki
pieprz, 0,5 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Beata (Międzyrzec Podlaski)
(Głosów: 1)


Zostań mistrzem kuchni

Z mąki, masła i wody i szczypty soli zagnieść ciasto, owinąć je folią i na godzinę włożyć do lodówki. Dno i boki tortownicy posmarować masłem, wylepić ciastem, ponakłuwać je i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 10 minut. Rozłożyć porwaną (pociętą) na kawałki szynkę prosciutto i przecięte na połowę pomidorki i suszone pomidory. Następnie wylać wymieszaną z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi śmietankę. Na wierzch wyłożyć mozzarellę pokrojoną na plasterki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Po wyjęciu udekorować liśćmi świeżej bazylii.
Tilapia z dwoma sosami
Tilapia z dwoma sosami
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 24
Kopytka  z greckim jogurtem
Kopytka z greckim...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 3
Makaron z sosem z kurkami
Makaron z sosem z kurkami
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1039
Omlet z miodowym kremem
Omlet z miodowym kremem
30 min. 2 łatwy
Głosów: 4656
Mintaj na sosie greckim zapiekany z ziemniakami
Mintaj na sosie...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 15
Przekładana kostka cappuccino
Przekładana kostka...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 31