Przepis konkursowy

GLAZUROWANE PAŁECZKI Z KURCZAKA Z OSTRĄ PAPRYKĄ I MIODEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
pałki z kurczaka , 6 sztuk
miód Złota Pasieka , 3 łyżki
oliwa z oliwek extra virgin Soleada, 4 łyżki
słodka papryka, 2 łyżki
ostra papryka, 2 łyżki
szczypta chilli,
małe papryczki chilli, kilka sztuk
czerwona cebula, 1 sztuka
ciemny sos sojowy, 1 łyżeczka
przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 3 sztuki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Elżbieta (Koło)
(Głosów: 3)


Zostań mistrzem kuchni

Pałki z kurczaka należy najpierw dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć (najlepiej ręcznikiem papierowym). Aby przygotować marynatę do kurczaka należy wymieszać ze sobą wszystkie składniki tj.: oliwę z oliwek, płynny miód, sos sojowy, czosnek, pokrojoną drobno czerwoną cebulę oraz wszystkie pozostałe przyprawy. Do marynaty dodajemy także małe papryczki chilli, można je związać nitką dzięki czemu łatwiej będzie je później wyjąć. Jeśli ktoś lubi dania bardziej pikantne to papryczki chilli można drobno posiekać dla zaostrzenia smaku. Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie pałeczki. Całość najlepiej odstawić na całą noc do lodówki. Od czasu do czasu można przemieszać kurczaka z marynatą. Następnie pałeczki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, aż skórka zacznie brązowieć. Najlepiej smakują podawane z puree lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego!
Czekoladowe ciasto z owocami w 5 minut
Czekoladowe ciasto z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 10
Tuńczyk z zieleniną
Tuńczyk z zieleniną
30 min. 2 łatwy
Głosów: 95
CIASTO STRACIATELLA
CIASTO STRACIATELLA
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 35
Tagliatelle z prawdziwkami, szpinakiem i szynką parmeńską
Tagliatelle z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 4739
Kawa mrożona
Kawa mrożona
30 min. 2 łatwy
Głosów: 37
Sałatka śledziowa z buraczkami
Sałatka śledziowa z...
30 min. 6 łatwy
Głosów: 2