Przepis konkursowy

MUFFINKI CZEKOLADOWE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Jajka Ale Jaja , 4
mleka , 170ml
masło, 140g
czekolada, 150g
mąka, 250g
cukier, 3/4 szkl
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki
kakao, 1 łyżeczka
masa krówkowa,
kropelki czekoladowe,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor: Ewa (Mordy)
(Głosów: 2)


Zostań mistrzem kuchni

Piekarnik nagrzać do 190*C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao. Dodać cukier, wymieszać, odstawić. Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem. Wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło oraz posiekaną czekoladę. Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minuty, do czasu aż muffiny urosną i patyczek będzie suchy. Kiedy przestygną udekorować masa krówkową i posypać czekoladowymi kropelkami. Te miniaturowe ciasteczka zachwycają wyglądem i smakują wyjątkowo. Polecam nie tylko miłośnikom czekolady! Smacznego :)
Rosół NIEzwykły
Rosół NIEzwykły
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 14
Biszkopt z owocami
Biszkopt z owocami
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 43
Pieczony Camembert z tymiankiem
Pieczony Camembert z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 3749
Biszkoptowy chudzielec z jabłkami
Biszkoptowy chudzielec...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 34
Filet z piersi kurczaka w cieście francuskim
Filet z piersi...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 4206
Pękające ciasteczka czekoladowe
Pękające ciasteczka...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 13