Przepis konkursowy

BEZY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jajka, 4 szt
cukier puder, 225 g
sól, szczypta
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Marta (Kraków)
(Głosów: 3)


Zostań mistrzem kuchni

Piekarnik nagrzej do 140°C. Białka (z lodówki) wkładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Kiedy białka będą idealnie ubite (jest to wówczas kiedy odwrócisz miskę do góry dnem i nie będzie trzeba sprzątać), dodajemy stopniowo cukier puder, cały czas ubijając. Nakładamy spore kleksy bezowe. Możemy użyć rękawa cukierniczego lub tak jak ja dozownika do makaroników. Pieczemy (w zależności od wielkości) od 40-60 minut. Gotowe bezy zostawiamy w uchylonym piekarniku na 10-15 minut. Gotowe ;-).
Polędwiczki w sosie pomidorowym
Polędwiczki w sosie...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 21
Tymiankowa polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim
Tymiankowa polędwiczka...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 1036
Bułka zapiekana z jajkiem
Bułka zapiekana z jajkiem
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 15
Rogaliki
Rogaliki
30 min. 4 średni
Głosów: 1723
Malinowa rozkosz
Malinowa rozkosz
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 26
Łosoś z kurkami w sosie serowym
Łosoś z kurkami w...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 4407