Przepis konkursowy

BEZY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jajka, 4 szt
cukier puder, 225 g
sól, szczypta
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Marta (Kraków)
(Głosów: 3)


Zostań mistrzem kuchni

Piekarnik nagrzej do 140°C. Białka (z lodówki) wkładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Kiedy białka będą idealnie ubite (jest to wówczas kiedy odwrócisz miskę do góry dnem i nie będzie trzeba sprzątać), dodajemy stopniowo cukier puder, cały czas ubijając. Nakładamy spore kleksy bezowe. Możemy użyć rękawa cukierniczego lub tak jak ja dozownika do makaroników. Pieczemy (w zależności od wielkości) od 40-60 minut. Gotowe bezy zostawiamy w uchylonym piekarniku na 10-15 minut. Gotowe ;-).
Naleśniki z nutellą, karmelizowanymi bananami oraz bitą śmietaną.
Naleśniki z nutellą,...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 191
Tort Dobosz
Tort Dobosz
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 43
Mezalians
Mezalians
30 min. 4 łatwy
Głosów: 502
Polędwiczka wieprzowa z cukinią i kurkami
Polędwiczka wieprzowa...
pow. 60 min. 2 średni
Głosów: 23
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa
30-60 min. 8 trudny
Głosów: 2
Zapiekanka warzywna z kurczakiem w sosie jogurtowym
Zapiekanka warzywna z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 12