Przepis konkursowy

BEZY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jajka, 4 szt
cukier puder, 225 g
sól, szczypta
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Marta (Kraków)
(Głosów: 3)


Zostań mistrzem kuchni

Piekarnik nagrzej do 140°C. Białka (z lodówki) wkładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Kiedy białka będą idealnie ubite (jest to wówczas kiedy odwrócisz miskę do góry dnem i nie będzie trzeba sprzątać), dodajemy stopniowo cukier puder, cały czas ubijając. Nakładamy spore kleksy bezowe. Możemy użyć rękawa cukierniczego lub tak jak ja dozownika do makaroników. Pieczemy (w zależności od wielkości) od 40-60 minut. Gotowe bezy zostawiamy w uchylonym piekarniku na 10-15 minut. Gotowe ;-).
Tiramisu
Tiramisu
30-60 min. 8 średni
Głosów: 7
Czekoladowa tarta z figami i pieczonym jogurtem
Czekoladowa tarta z...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 4113
Faszerowana pierś z kurczaka
Faszerowana pierś z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 5
Pałki drobiowe w pomarańczach i rozmarynie
Pałki drobiowe w...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 140
Kurczak w cieście francuskim z pikantnym sosem czekoladowym
Kurczak w cieście...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 3926
Spaghetti z anchovies, zielonymi oliwkami oraz tuńczykiem
Spaghetti z anchovies,...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 40