Przepis konkursowy

TORT ŚMIETANKOWA BORÓWKA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Mąka, 150 g
jaja Ale Jaja, 8 sztuk
cukier, 150 g
proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki
Śmietana kremówka, 500 ml
serek mascarpone, 1 opakowanie
borówki amerykańskie, 2 opakowania
cukier puder, 800 gr
żelatyna, 4 łyżeczki
glukoza, 100 g
barwnik spożywczy,
planta/ smalec, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Ewelina (Wrocław)
(Głosów: 37)


Zostań mistrzem kuchni

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie powoli dodajemy cukier, oraz żółtka, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powolutku mieszamy łyżką z gotową masą. Wykładamy na posmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę i pieczemy ok 40 min w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Masa: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone oraz 2 łyżki cukru pudru. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, po wystygnięciu mieszamy z masą, i wkładamy do lodówki. Ostudzony biszkopt tniemy na 3 równe blaty. Blaty możemy nasączyć ok. 1/3 szklanki wody zmieszanej z cytryną każdy. Na dolny blat wykładamy 1/3 kremu, następnie borówki, kolejny blat, 1/3 kremu, borówki. Górny blat oraz boki tortu smarujemy cieniutko pozostałym kremem. Wstawiamy cisto do lodówki, w tym czasie przygotowując masę cukrową. Masa cukrowa: Żelatynę zalewamy kieliszkiem zimnej wody i zostawiamy na 10 minut do nasiąknięcia. Po tym czasie mieszamy z glukozą, 2 łyżkami planty lub smalcu, i wstawiamy do mikrofali na ok 15 sekund. Do uzyskanej masy dodajemy troszkę barwnika spożywczego aby uzyskać żądany kolor. Dodajemy masę do cukru pudru, i zagniatamy w mikserze lub na stolnicy. Po rozwałkowaniu oblepiamy ciasto, i wyrównujemy brzegi, z masy cukrowej można także wyciąć i przenieść na tort przeróżne ozdoby. Smacznego!
Mintaj na sosie greckim zapiekany z ziemniakami
Mintaj na sosie...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 15
Ażurowe naleśniki orzechowe
Ażurowe naleśniki...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3
Rogaliki
Rogaliki
30 min. 4 średni
Głosów: 1723
Risotto z borowikami
Risotto z borowikami
30-60 min. 4 średni
Głosów: 252
OMLET SZPINAKOWY -ZIELONO I WESOŁO
OMLET SZPINAKOWY...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 32
Drożdżowe bułeczki z dżemem
Drożdżowe bułeczki z...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 31