Składniki:
wołowina gulaszowa, 500 g
masło klarowane , 2 łyżki
bulionetka do duszonych mięs , 1 sztuka
świeży rozmaryn, 2 gałązki
czosnek, 3 ząbki
czerwona cebula, 1 sztuka
pieprz, 1 łyżeczka świeżo zmielonego
liść laurowy, 3 sztuki
ziele angielskie, 5 sztuk
sól, do smaku
whisky, kieliszek
olej, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Sandra (Poznań)
(Głosów: 11)
Mięso pokroić w paski na jeden kęs. Do oleju dodać wszystkie przyprawy (łącznie ze świeżym rozmarynem i czosnkiem, które należy wcześniej zgnieść). Następnie dodać whisky. Pokroić cebulę w dość dużą kostkę i dodać do marynaty razem z mięsem. Zostawić w lodówce na noc. Rozgrzać masło klarowane na patelni i podsmażyć mięso na rumiano (miejscami może być mocno brązowe). Dodać bulionetkę rozmieszaną w 300 ml wody i dusić mięso pod przykryciem aż będzie miękkie. Podawać z ulubionym dodatkiem (pasują ziemniaki, kasza, kluski na parze, kopytka).