Składniki:
Papryka słodka, 8 sztuk
cebula , 1 sztuka
filet kurczaka, 300g
serek feta, 100g
oscypek, 8 plasterków
sól morska, 1 łyzeczka
pieprz czarny, 1 łyżeczka
wędzona słodka papryka, 1 łyżeczka
tymianek, 2 łyżeczki
suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, 1 łyżeczka
rozmaryn, 1 gałązka
oliwa z oliwek, 3 łyżki
kasza jaglana, 2/3 szklanki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Julianna (Lublin)
(Głosów: 73)
Kaszę przepłukać na sitku, ugotować w 1,5 szklanki osolonej wody. Filet kurczaka pokroić w kostkę, posolić, doprawić pieprzem, szczyptą wędzonej papryki, łyżeczką tymianku, odstawić na kilka minut.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, zdjąć z patelni, następnie obsmażyć mięso.
Kaszę wymieszać z mięsem, cebulą, pokrojoną w kostkę fetą, suszonymi pomidorami, wędzoną papryką, tymiankiem, pieprzem.
Paprykę umyć. Jeśli strąki są płaskie, tylko usunąć gniazda nasienne. Większą paprykę przekroić wzdłuż na pół i również usunąć nasiona. Każdą paprykę napełnić farszem, z wierzchu położyć plasterki oscypka, listki rozmarynu. Paprykę ustawić w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym lub foremce, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 minut w temp. 180 st C, powinna się ładnie zarumienić.
Smacznego!